Elítélték a Magyar Nemzet szerzőjét és főszerkesztőjét a Szabó Tímeáról szóló cikk miatt

A bíróság egy év próbára bocsátotta Szikszai Pétert és Toót-Holló Tamást.

Bűnösnek mondta ki a bíróság szerdán Szikszai Péter újságírót és Toót-Holló Tamást, a Magyar Nemzet főszerkesztőjét becsületsértés vádjában a Szabó Tímeáról szóló, álnéven megjelent cikk miatt – közölte a Párbeszéd frakcióvezetője.

Szikszai Zummer Fülöp álnéven közölt cikket Szabóról, amelyben egyebek mellett azt írta, hogy egy kullancs és Lendvai Ildikó DNS-éből hozták létre, majd az MSZP behurcolta az Országgyűlésbe, ahol a parkettarésekben bújt meg, majd szerteszéjjel fröcskölte a baktériumait.

„A Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon kimondta: a »Zummer Fülöp« álnéven írt cikk írója és az azt jóváhagyó főszerkesztő megfosztottak emberi mivoltomtól, és a cikk messze túlment azon, amit közszereplőként el kell viselnünk. A bíróság szerint az írásnak szinte semmi köze nem volt a képviselői munkámhoz, az öncélú gyalázkodáson túlmenő tartalma alig volt kivehető. A cikk kizárólag arra szolgált, hogy engem egy kiirtandó állati faj szintjére alacsonyítson” – írta Szabó Tímea, aki hozzátette, hogy

a bíróság egy év próbára bocsátást szabott ki Szikszaira és Toót-Hollóra.

A frakcióvezető bejegyzése szerint Szikszai és Toót-Holló úgy érveltek a tárgyaláson, hogy ők a „Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése” című cikket pusztán egy gúnyos szatírának szánták.

Az írást a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint törölni kell, indoklásuk szerint „alig van olyan mondata, amely ne lenne jogsértő”, illetve „olyan nyelvi eszköztárhoz nyúlt, amely egy, a világtörténelemben elítélt ideológia eszköztára volt”.