Hiába a népesség nagyon magas szintű átoltottsága, a koronavírus elsőként Indiában azonosított delta variánsa annyira fertőzőképes, hogy még így is exponenciálisan nő az új fertőzöttek száma az országban. A brit kormány felkérésére készült friss tanulmány szerint május 3. és június 7. között ötven százalékkal nőtt az új fertőzöttek aránya, május 20. és június 7. között 11 naponta duplázódik az új fertőzöttek száma.

 

Május 20-án 2694 új esetet azonosítottak, június 7-én már 5584-et. Azóta tovább növekedett az új fertőzöttek napi száma, június 16-án már 8808 új esetet jelentettek.

 

A helyzetre tekintettel Nagy-Britanniában négy héttel el is halasztották a járványügyi korlátozások tervezett enyhítését. Nagy-Britanniában a hatvan százalékot is meghaladja a népességen belül azok aránya, akik legalább a védőoltás első dózisát megkapták, e tekintetben csak Kanada és Izrael áll jobban náluk a világban.

 

A brit tapasztalatok a gyakorlatban is visszaigazolták, hogy a jelenleginél nagyobb átoltottsági szinten alakulhat csak ki az a nyájimmunitás, ami a járvány megfékezéséhez szükséges. Ez persze nem jelenti azt, hogy az eddigi oltási programnak ne volnának eredményei, a delta variáns jellemzően a még beoltatlan közösségben terjed, de köztük nagyon gyorsan.

 

Mindazonáltal az is beigazolódott, hogy amíg a nyájimmunitás szintjét el nem éri egy ország – már ha ez egyáltalán lehetséges, ez nagyban függ attól is, milyen hatásosságú vakcinával oltják a népességet -, addig nem lehet pusztán az oltásra alapozni a járvány elleni védekezést. Vagyis legalább az oltatlan népesség körében szükség lehet az óvintézkedések, legalább a maszkviselés és a távolságtartás fenntartására. (Via The Guardian)