Miskolc. Az elátkozott Tarján család

1926. június 2-án délután négy óra körül tűnt el a kis Klárika egy Melinda utcai ház udvaráról, ahol a utcában lakó gyermekekkel együtt játszott.

A családja miután észrevette, hogy nincs meg a kislány, azonnal a keresésére indult, de nem jártak sikerrel. A fél várost bejárták a négyéves leány után, minden eredmény nélkül. A városi rendőrkapitányságon be is jelentették eltűnését. Ezek után a rendőrség is kereste a Klárikát, de sajnálatos módon sem este, sem másnap délelőtt nem akadtak a nyomára.

 

img_20210531_100028.jpg

Forrás: Friss Újság

 

Egy holttest a vízben

Egy szülő legvadabb rémálma vált valóra másnap délután egy óra körül, amikor a járókelők egy gyermek holttestét fedezték fel a Szinva Gizella utcai szakaszánál. Ez a holttest a kis Klárikáé volt, rajta a kis rózsaszín ruhája, amiben előző nap eltűnt. Egy asszony gázolt a Szinva medrébe és húzta a partra a szerencsétlen kislány élettelen testét.

A parton bámészkodók szeme elé borzalmas látvány tárult: egy összeszabdalt testet láthattak a földön feküdni mozdulatlanul. Természetesen haladéktalanul értesítették a rendőrséget.

A rendőrség azonnal lezárta a területet. Fabó Lajos vezetésével a Fabó detektívcsoport kezdte meg a nyomozást az ügyben. A helyszínen a detektívek azt állapították meg, hogy a kislány kéjgyilkosság áldozata lett.

 

 

Óriási erőket mozgósítottak

A következő napokban, hetekben nagy elánnal láttak neki az ügy felgöngyölítésének a nyomozók. Még a fővárosból is kaptak segítséget, hiszen onnan is érkeztek tapasztalt rendőrök városunkba.

Az első hírek párhuzamot vontak az előző hónapokban történt eperjesi, kassai vagy losonci gyermekgyilkosságok között. Ezeket később sem vetették el, de mégis inkább a lokális nyomozásra koncentráltak a nyomozás során.

 

sotet_alak.jpg

Fotó: Angel Moon blogja

 

Cseresznyével csalogatta

A felvidéki és országos lapokban egy vámpírról írtak, aki kiszívja a gyermekek vérét…

Az orosi vizsgálat megállapította, hogy a kislányt először megfojtották, aztán össze-vissza szabdalták, több „darab” is hiányzott a testéből. Az is kiderült, hogy a gyilkosa cseresznyével csalogatta magához Klárikát, ugyanis cseresznyét találtak boncoláskor a gyomrában.

 

Rengeteg gyanúsított

Az első három napban nem kevesebb mint harminc gyanúsított igazolt alibit magának a rendőrségen. Több gyanúsító levél is érkezett a kapitányságra, ezeknek is igyekeztek a detektívek nyomára járni.

Az egész nyomozás alatt nem sikerült pontosan tisztázni azt, hogy hol kerülhetett a kislány teste a Szinvába és azt sem, hogy hol követték el a szörnyű tettet. Az eltűnés és a megtalálás között majd’ 24 óra telt el, melyet nem tudtak „hová tenni” a hivatalos szervek. Többször is holtpontra jutottak a rendőrség nyomozói.

Abban egyetértettek a hatóságok, hogy épelméjű ember nem követhette el a gaztettet, ezért az elmebetegek körében ,,néztek körül” elsőként.

A szemtanúk egymásnak ellentmondó vallomásokat tettek. Egyesek szerint egy 25 év körüli széles vállú fiatalemberrel látták a kislányt a bűntett estéjén, míg mások egy idős úrral. Egy pepita nadrágos férfit is kerestek a hatóságok ezidőtájt.

 

Forrás: Reggeli Hírlap

 

A szomszéd volt felesége a felbujtó?

Június 7-én egy Frisnyik Jenőné nevű asszony lett az első számú gyanúsított. Ő a Tarján család egyik szomszédjának egykori felesége volt, aki többször fenyegette meg volt férjét.

A rendőrség gyanúja szerint az asszony felbérelt valakit, hogy gyilkolja meg a volt férje hasonló korú lányát, aki tévedésből Klárikát gyilkolta meg.

A házkutatás során egy véres sárga ruhát találtak Frisnyik Jenőné lakásában, a Miskolci Naplóap tudósítója már-már tényként könyveli el, hogy a gyilkos nyomára akadtak. Pár nap múlva azonban elengedték a gyanúsítottat, tisztázta magát…https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/2021/06/10/az_elatkozott_tarjan_csalad?fbclid=IwAR1XZr2xmcd1-7t3nzRR0Jmj_R-h9t4JXh2Stwo7RB2lcwQHX_CG3iaMXdA

 

Miért elátkozott a Tarján család?