Aki vesz egy Munch-ot, nemcsak kedvezményesen tud jóllakni, hanem a környezetnek is jót tesz, hiszen eddig ezek az ételek jobb híján a kukában végezték. A vállalkozást 4 egyetemista alapította – Perepelica Kirill, Zwecker Bence, Zsoldos Botond és Wettstein Albert –, mára azonban több lelkes fiatalból áll a csapat, valamint az “Év Fenntartható Vállalkozásának” is választották 2020-ban.

Az alkalmazást eddig csaknem 60.000 felhasználó töltötte le, és az újonnan formálódó miskolci ételmentő közösség egy Facebook csoporton keresztül osztja meg a személyes “ételmentő” tapasztalatait.

A Munch működése egyszerű. Az applikációban különböző “Munchokat” tudunk megvásárolni, amelyek meglepetés ételeket tartalmaznak. A különböző ételcsomagok jellemzően 50 százalékos árengedménnyel kaphatóak, frissek, érintetlenek és jó minőségűek.

A Munch.hu célja az ételpazarlás visszaszorítása által a fenntartható, felelős vendéglátás és a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése, amelyben a fenntarthatóság gazdasági, környezeti és társadalmi aspektusa is szerepet kap. Az el nem adott ételek árusításával mindenki jól jár: a vendéglátóhelyek plusz bevételre tesznek szert, a vendégek kedvezményesen jutnak hozzá jó minőségű ételekhez. A kidobástól megmentett ételadagokkal az indulás óta több mint 180 tonna CO2-egyenértékű üvegházhatású gáz kibocsátását előzte meg az ételmentő közösség. Az Élelmiszerbankkal való együttműködés keretében mostantól bárki meghívhat egy tál meleg ételre egy nélkülözőt is, a Munch applikáción keresztül, így nem csak az élelmiszerpazarlás ellen, hanem az embertársainkért is könnyedén tehetünk. A közösség segítségével már több, mint 500 rászorulónak sikerült munchot eljuttatni.június 9-én Miskolcon is elindul a Munch, folyamatosan van lehetőség a város vendéglátóhelyei számára csatlakozni a kezdeményezéshez.

Csatlakozott miskolci partnerek:
• Toti Pékség
• Coffeeshop Company
• Tesók Pékség
• A Leves
• Via Piano