NAGY VÁLASZTÓKÖRZET, ÖSSZETETT FELADATOK
Miskolcon a nagyobb, több városrészt felölelő körzetek közé tartozik a 11-es, ami Nagy Ákos választókerülete. Veres Pál polgármester itt tartott hétfőn bejárást, hogy megnézze a fejlesztéseket, feltérképezze a problémákat, megismerje a terület jelenét.

Három helyszínt jártak körbe: a Győri kapu vonatkozásában a Gálffy utca környékét, a Hideg sort, és Miskolctapolcán a nagy parkoló tájékát.

– A Géza és a Gálffy utca kereszteződésében lévő játszótér a választókerület határán van, ezt a lakók kérésére újítottuk fel – mondta Nagy Ákos (Fidesz) önkormányzati képviselő, aki hozzátette, körbe is kerítették a játszóteret, hogy ne vehessék birtokba a hajléktalanok. A beruházás nagyságrendileg körülbelül 1,5 millió forintba került.

A képviselő elmondta, a játszótér fejlesztésének egy része civil szervezetek segítségével valósult meg.

– Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület, valamint a Kapuzörgetők támogatásával egy pelenkázó felülettel ellátott bababarát padot is sikerült beszereznünk a játszótérre. Emellett a választókerület többi részében is folyamatos a korszerűsítés: parkolókat alakítottunk ki, a Herman Ottó utcán most épül az új járda, más szakaszokon pedig már befejeződött a járda rekonstrukciója. Fontosnak tartom az oktatási intézmények fejlesztését: a képviselői alapból nemrégiben megtörtént a Bársony János Általános Iskola ebédlőjének felújítása, a közeljövőben pedig az óvodában szeretnénk egy közparkot kialakítani a szülők kérésére.

Komplex igények

A körzet nagy kiterjedésű és összetett: a Kiss Ernő utca végén található benzinkúttól a tapolcai Görömböly-tábláig terjed.

– Mivel nagy választókerületről beszélünk, az igények is különbözőek egyik és másik helyen. Van benne lakótelepi rész, Miskolc történelmi belvárosának egy része, családi házas övezet, az avasi hegyoldal, a Hidegsor, az Egyetemváros és környéke, illetve Tapolca egyik fele is ide tartozik. Sokféle a lakóterület és ezek mentén sokféle az igény is. Van, ahol fekvőrendőrt telepítenének, mások szeretnének egy KRESZ parkot, máshol az útfelújításokkal, az illegális szemét lerakásával kell foglalkozni, megint máshol a járdaépítés számít fontosnak. Emellett az egyedi választói igényekkel is foglalkozni kell, az erőforrások viszont szűkösek.

A választókerület egyik legproblémásabb része a Domb utca környéke. E mellett vezet el a Hidegsor, ami Nagy Ákos szerint a város fontos közlekedési útvonala; ez is megújult az elmúlt időszakban.

– Fontos volt, hogy ezt megoldjuk. Szeretném elérni, hogy a tömegközlekedés az Avas és a belváros között helyreálljon. A Domb utca kapcsán azonban a takarításról is beszélni kell: szélmalomharcot vívunk az illegális szemétlerakással.

Tapolcára, ahová még ellátogattak a bejárás során, egy új, az energetikai elveknek megfelelő villanyautó töltőállomás került.

– Ennek a városrésznek a fejlesztésére is vannak további tervek: például szeretnénk teljesen felújítani az orvosi rendelőt.

Kétarcú körzetek

Veres Pál polgármester úgy véli, hogy a bejárás jól megmutatja milyen összetett problémákkal néz szembe a városvezetés.

– Eddig minden választókerületben voltak szép részek és olyan fejlesztések, amelyekre büszkék lehetnek a képviselők. Ám mindenütt akadtak súlyos, megoldandó helyzetek, amiken javítani kell. A jövőben szeretnénk a várost még élhetőbbé tenni, emelni a különböző részek hangulatán. A 11-es körzet kapcsán látszik, hogy a belváros egy része nagyon szépen fejlődik, ugyanakkor nagy problémát jelent a Hidegsor alatti rész állapota: itt mindenképpen szükséges a beavatkozás.