Még a 16. életévét sem töltötte be, amikor edzője kényszerből pályára küldte az NB I-ben, Görbicz Anita pedig három góllal tette le névjegyét

Csínytevő kislányból lett a világ legjobbja – Görbicz Anita visszavonult

Még a 16. életévét sem töltötte be, amikor edzője kényszerből pályára küldte az NB I-ben, Görbicz Anita pedig három góllal tette le névjegyét a magyar bajnokságban. A 2001-es junior vb-ezüstérem meghozta számára az igazi ismertséget, 2003-ban már ő volt a válogatott egyik kulcsembere a zágrábi ezüstös világbajnokságon. Ami a nemzeti csapatban nem sikerült, klubszinten igen, ötször nyert Bajnokok Ligáját a Győri ETO-val. A korszakos egyéniség pénteken végleg elbúcsúzott az aktív játéktól.

Az 1983. május 13-án, Veszprémben született játékos tízévesen kezdett kézilabdázni Győrben, és mindent nevelőedzőjének, Róth Kálmánnak köszönhetett.

KAPCSOLÓDÓ
Görbicz: Furcsa érzés, hogy vége

A BL-bronzmeccs volt pályafutása utolsó nemzetközi meccse.

„Nem voltam tipikus kislány, minden csínyben benne voltam. Iskolakerülés, aláírás-hamisítás, ilyenek. De a családom mindig észhez térített. Meg Kálmán bá’ is folyton ott volt a közelemben, mindig tudott mindenről. Volt, hogy kérdőre vont, igaz-e, amit hallott? Mindegy volt, tagadok-e vagy bevallom, úgyis tudta, hogy igaz. És szinte az egész pályafutásomat Róth Kálmánnak köszönhetem, tőle kaptam az alapokat” – nyilatkozta a Magyar Narancsnak 2006-ban.

Azt mondta, eleinte a nővére miatt kezdett járni edzésre, de a rengeteg ugrálókötelezés miatt nem tetszett neki a sportág. Aztán kilenc-tíz évesen Róth átvitte a felnőtt és korosztályos válogatottak tömkelegét nevelő Balázs Bélába (Balázs Béla Általános Művelődési Központ), ahol profi körülmények között, rengeteg edzéssel profi csapatba kerülhetett.

Az Arcanum adatbázisában kutakodva is ezzel kapcsolatban bukkan fel a neve először, még 1993. április 2-án.

„A Balázs-iskola Róth Kálmán edző által vezetett kézisei a szlovák-magyar szervezésű leány kézisuli-bajnokságon vettek részt. Az ETO fiókcsapata a tízévesek korcsoportjában 35-0-ra győzött a Besztercebánya ellen, majd a surányiakat győzték le 25-2- re. A gárda Görbicz Anita és Jókai Nóra vezérletével 14 forduló óta veretlen, és így természetesen az első helyen áll” – írta a Kisalföld.

A tehetség nem maradhatott rejtve, két évvel később már ott volt Európa legnagyobb utánpótlástornáján, a svédországi Göteborg külvárosában megrendezett Partille Kupán.

A ’83-asok tízből tízet nyertek és 253-48-as(!) gólkülönbségük még a kimért svédeket sem hagyta hidegen. Ebből a csapatból Görbicz Anitát és Kári Horváth Renátát látták a legjobbnak a szakemberek

– írta a Kisalföld 1995. július 15-én.

Kisalföld, 1995. július 15. (Forrás: Arcanum)

Irány az NB I

Még a 16-ot sem töltötte be, de már bemutatkozott az élvonalban. Igaz, kicsit a kényszer szülte ezt a megoldást, mert a Győr akkori edzője, Vura József a sorozatos sérülések és megbetegedések miatt nem tehetett mást, az előmérkőzésen az ifjúságiak bajnokiján végig pályán lévő és ott kilenc gólt szerző, 15 éves, korosztályos válogatott Görbiczet is jelölte a Bp. Spartacus elleni NB I-es mérkőzésre. És ha már ott volt, kicsit kipihenve magát a kispadon, a hajrára pályára is lépett.

Anita pedig 1999. április 7-én, öt héttel a 16. születésnapja előtt három gólt szerzett a 36-19-re megnyert összecsapáson.

Kisalföld, 1999. április 8. (Forrás: Arcanum)

2000 decemberében térdsérülést szenvedett a juniorválogatott tatai edzésén, elszakadt az oldalsó szalagja és a holdas porc is megsérült a jobb térdében. Emiatt hónapokat ki kellett hagynia, de a 2001-es év legfőbb eseményére már ismét csúcsformába lendült.

Csodálatos hazai junior vb

2001 nyarán nagy izgalommal várta a magyar kézilabdaélet a nyári junior női világbajnokságot. Korábban nem rendezett még Magyarország ilyen rangos utánpótlás-eseményt (Győr, Pápa és Győrújbarát voltak a helyszínek), ráadásul a hazai csapat éremesélyesként lépett pályára.

Görbiczről addig is sok szépet és jót hallottunk, de mivel kevés mérkőzés került képernyőre, igazából csak azok voltak tisztában képességeivel, akik látták a Győri ETO mérkőzéseit.

Fiatal újságíróként volt szerencsém végigkísérni ezt a 14 napot, kollégáimmal folyamatosan autóztunk Budapest és Győr, valamint Pápa között, hogy lássuk a mérkőzéseket. A csapatot a korábbi világklasszis, Kovács Péter irányította, akivel a csapat 2000 novemberében junior Világkupát nyert.

Persze, hogy világbajnokok leszünk

– jelentette ki akkor Görbicz, és meg is volt az esély minderre. A vébén a csoportkörből négy győzelemmel jutott tovább a csapat, a középdöntőben ugyan kikapott a németektől, de így legalább elkerülte az oroszokat a négy között.

Forrás: SZTÁR Sport (2001. augusztus, IV. évfolyam, 32. szám)

Spanyolország elődöntőbeli 31-25-ös legyőzését követően aztán az oroszok valóban kemény diónak bizonyultak. A fináléban felrémlett egy súlyos vereség képe is, az ellenfél a 44. percben már kilenc góllal, 24-15-re vezetett. Ekkor Görbicz megmutatta, mire képes, nyolc gólig jutott, és Nagy Ivettel együtt úgy feltüzelte a társakat, hogy az utolsó percre 28-27-re sikerült felzárkózni. A csoda azonban elmaradt, az utolsó gólt Oroszország szerezte.

Görbicz azonban ezzel a pazar teljesítménnyel végleg kiemelkedett a családias győri közegből, már minden szurkoló szemében ő lett a legnagyobb magyar tehetség.

Csalódást keltő vb-ezüst

2001 nyarán a Győr első számú irányítója, Pigniczki Krisztina a Dunaferrhez igazolt, így Görbicz nagy lehetőséghez jutott, amivel élni is tudott. A vb-ezüstérmes juniorválogatottra épülő csapat az EHF Kupában a dán Frederikshavn, a görög Artasz, a norvég Gjövik és Baekkelagets kiverésével a döntőig menetelt, de ott a Siti Beával felálló dán Ikast megállította. Az irányító az oda-visszavágón tíz gólt szerzett.

2002. augusztus 23-án, Miskolcon az akkor vb-ezüstérmes Norvégia ellen bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban is, a 31-29-es sikerből két góllal vette ki a részét.

Év végén nem maradhatott ki az Eb-5. csapatból sem, 2003-ban pedig világbajnoki ezüstérmet szerzet, és beválasztották a vb All-Star csapatába. Bár igazából sem a szurkolók, sem az ő emlékezetében nem örömünnepként marad meg a torna.https://24.hu/sport/2021/06/04/gorbicz-anita-visszavonulas-portre-gyori-eto/