Skip to content

2015. A múlt köde… Mely miskolci beruházásokat támogatná leginkább?  Lillafüred fejlesztése – libegővel, stranddal és egyéb zöldségek…

2015. A múlt köde… Mely miskolci beruházásokat támogatná leginkább?

2015. A múlt köde… Mely miskolci beruházásokat támogatná leginkább?

Mint általában minden önkormányzati választás előtt, tavaly ősszel is elhangzottak különböző városfejlesztési tervek, melyek nagyban befolyásolnák a jelenlegi városképet. Ezek közül olyan is napvilágot látott, amire igencsak rácsodálkoztak a miskolciak, de voltak olyan tervek is, melyek már nyílt titokként léteztek, vagy már tudtunkra adták az illetékes döntéshozók.

Hogy mindebből mennyi valósul meg, azt nem e bejegyzés hivatott fejtegetni. Sőt, bizonyos ötleteket mi magunk teszünk hozzá a már megjelent tervekhez. Játszunk el a gondolattal milyen konkrét fejlesztéseket szeretnénk leginkább a városban!

Próbáltunk szinte minden szempontot figyelembe venni a felsorolások során, beleértve a turizmus fellendítését, a közlekedés fejlesztését, vagy akár a munkahelyteremtést, illetve a meglévő értékeink nagyobb fokú kihasználását. A teljesség igénye nélkül itt felsoroljuk azokat az elképzeléseket, melyet láttunk, hallottunk, vagy éppen mi álmodtunk meg Miskolc szebbé, élhetőbbé tételének érdekében. Néhol azért elrugaszkodtunk a pénzügyi keretektől, de azért valljuk be – megnézve egy-két választások előtti videót – nem mi leszünk az elsők és nem is az utolsók. Most tehát nem a múltban, hanem a jövőben kutakodunk egy kicsit.

Döntsék el Önök, mi az, amit leginkább szeretnének, a lap alján lévő szavazás segítségével!

1. Új DVTK stadion 

Az új DVTK stadion építését szinte minden eddigi városvezetés a zászlajára tűzte – kihasználva azt a hatalmas szurkolói bázist, mely a klub köré épül – annak megvalósítására azonban még mindig várunk. Annyi, de annyi látványtervet láttunk már, annyi mizéria volt a stadion építése körül,hogy az önmagában megérne egy hosszabb írást. A BOON a napokban meg is szavaztatta, kinek melyik látványterv tetszett a legjobban. Nekünk az tetszene, amelyik már végre fel is épülne, gondolom, ezzel minden diósgyőri szurkolótársam így van. Mivel a napokban a kormány is kiemelt beruházássá tette a stadion építését, így már tényleg kezdhetjük elhinni, hogy 2016 végére itt egy UEFA IV-es besorolású 15 és fél ezres aréna fog állni.

 

2. Lillafüred fejlesztése – libegővel, stranddal

Miskolc egyik legszebb részén már az utóbbi években is végbementek beruházások, gondoljunk csak a függőkertre, vagy a hamarosan nyíló DVTK kalandparkra. Azonban Lillafürednek még így is van mit behoznia, hiszen többször tapasztaltam azt, hogy mennyivel látogatottabb a hasonló adottságokkal rendelkező Szilvásvárad. De mivel lehetne még növelni a környék ázsióját? Többször cikkeztek már a libegő építéséről, mely egészen konkrét tervnek tűnik, és ezzel máris egy olyan szolgáltatással bővülne a lillafüredi paletta, mely Szilvásváradon nincs.

 

Ezen felül, egy múltidéző bejegyzésünkben mutattunk egy képet, melyben a 30-as évek látogatói a Hámori tóban fürdenek. Hogy mi az akadálya annak, hogy “fürödhetővé” tegyük a tavat, nem tudjuk, de a nyári időszakban egész biztosan plusz látogatókat hozna a környéknek. Mindenképpen szükség lenne némi pluszt adni Lillafürednek, hiszen a jelen állapotok szerint egy hosszabb kiránduláson kívül igen kevés dolog van, amivel el tudjuk ott tölteni az időt, és, ami nem szezonális. Erről az ottani vendéglátósok is sokat mesélhetnének.

3149.jpg

3. Miskolctapolca, mint víziváros

Tapolca – Lillafüredhez hasonlóan – Miskolc egyik legszebb városrésze, ezáltal hasonló problémákkal szenved. Tapolcát a vizek városává akarják tenni a jövőben. Bár a jelen elég szomorú, hiszen manapság csak a páratlan szépségű Barlangfürdőt és a mellette lévő bobpályát tudjuk igénybe venni. A 2005-ben bezárt tapolcai strandot még nem adták át, a tervek szerint ott 2 ütemben készülnek el a fejlesztések. Az első ütem 2014 nyarára készült volna el, egy új sportmedence és a strand átadásával, 2016-ra pedig egy új élményfürdő megnyitásával igyekeznek a környéket vonzóvá tenni.

tapolca_latvanyterv_2_20140210174753.jpg

Mivel Tapolcára eredeztethetőek vissza a város alapításának gyökerei is, az ottani Bencés apátságot (melyben a város alapítólevelét is őrizték, ám az egy tűzvészben odaveszett) is szeretnék feltámasztani – szó szerint – hamvaiból. Ha ezek a beruházások megvalósulnak,Tapolca ázsiója is bőven megnőne, félig komolyan mondva, talán a Juno Hotelt is újra meg lehetne nyitni, mely jelen helyzetében hű jelképe annak, mennyire nincsenek kihasználva Tapolca adottságai sem.

4. A Csorba tó, mint a vizes versenyek színhelye

Ha már víz, akkor itt egy elég érdekes ötlet, mely szintén a jelenlegi városvezetés tervei közt szerepel. A Csorba tavat vízparti szabadidő központtá varázsolnák, így a tó és környéke nemzetközi kajak-kenu versenyek lebonyolítására lenne alkalmas. Bár jelenleg is használják a kajak-kenu szakosztályok, most még közlekedésre is alig alkalmas a tó környéke. Lenne mit kezdeni itt is, kérdés, hogy az igény megvan-e rá?

ifi_kajakkenu_13-600x400.jpg

5. Lovagi tornák tere a felújított Diósgyőri Vár mellett 

Ez is egy konkrétan elhangzott terv, mely a már elkészült Diósgyőri Vár felújításának következő üteme. “A vár szomszédságában kap helyet a Lovagi tornák tere, melynek szerepe a hagyományőrzés, a közösségi tér megteremtése. A tér rendezvényhelyszínként szolgál. A létesítmény legfontosabb célja a napjainkban felélénkülő lovas hagyományok ápolása, rendezvények, koncertek megrendezése.”- írja a diosgyor-lillafured.hu.

Ez a beruházás tökéletes kiegészítése a vár felújításának, vonzóbbá téve Diósgyőrt is. Szerintünk a vár környéke is alapos renoválásra szorulna, így egy igazi középkori hangulatot lehetne varázsolni oda. Azonban arról nagyon kevés szó esik, hogy mi lesz a diósgyőri strand sorsa. Kár lenne parlagon hagyni,egy ilyen gyönyörű helyen fekvő fürdőt… Diósgyőr és a Bulgárföld környéke így is elég ingerszegény szórakozási lehetőségeket nyújt mostanság.

6. A Tiszai pályaudvar és az MVSC sporttelep felújítása

A megújult Kandó Kálmán teret október 31-én már átadták, így korszerűsítették a villamosfordítót. Azonban olyan látványterveket is láthattunk, ami az egész létesítmény és környékének átgondolására vonatkozik. Példának okáért egy Y híd megépítésével sokkal jobban bekapcsolnák a pályaudvart a miskolci közlekedés vérkeringésébe, mindemellett a környék egy teljesen más funkciót is kapna.

A pályaudvar szomszédságában lévő MVSC sporttelep felújításával ugyanis a jelenlegi futball, judo és röplabda szakosztályok mellett az asztalitenisz, és ideiglenesen a DVTK megújult otthona lesz. A sporttelep felújítása tehát szoros összefüggésben van a DVTK stadion-projekttel, hiszen a régi stadionból bizonyos elemeket (többek között a napos oldali lelátó valamint a villanyvilágítás áttelepítése) átvinnének, így kis csinosítással egy 3-3500 férőhelyes stadion kerülne kialakításra, mely (a kiemelt kockázatú meccsek kivételével) a DVTK otthona lenne az új stadion átadásáig. Mivel éveket eltöltöttem ennél a klubnál, így tapasztalatból mondhatom, hogy Miskolc második számú klubja is megérdemelné a sokkal jobb körülményeket!

7. Új villamosvonalak, elkerülőutak,kerékpárutak építése

Amikor arról írtunk, hogy lett majdnem metrónk, ötletként mi is pedzegettük, hogy az ominózus vasgyári iparvágányt nagyon jól ki lehetne használni, hiszen csak pár száz méter sín építésével össze lehetne kapcsolni a 2-es villamos vasgyári pályájával. Ha már az előző fejlesztéseknél a Tiszai pályaudvarról esett szó, találtunk egy tavalyi cikket arról, hogy tervek készülnek egy, a pályaudvart az egyetemmel összekötő villamoshálózat létrehozására, valamint szó esett egy észak-déli villamosvonal építéséről is. Hogy a tervből lesz-e valóság, jó kérdés, de biztos, hogy sok miskolci álma válna ezzel valóra.

villamos.jpg

A meglévő utak korszerűsítése mellett tervben van új elkerülőutak, kerékpárutak építése is. Az MVK meglévő buszállományát környezetbarát, gázüzemű buszokkal akarják lecserélni, illetve az új villamospályák létrehozásával  megszüntetnének bizonyos vonalakat, energiatakarékosabbá téve ezzel a városi közlekedést, valamint tehermentesítenék a meglévő úthálózatot. Az elképzelés nem rossz, bár kérdés, hogy minderre honnan lesz forrás, hiszen gondoljunk csak bele abba, hogy a Zöld Nyíl projekt, a jelenlegi villamoshálózat meghosszabbítása, valamint az új villamosok megvételének költsége “kismiska” ezekhez a tervekhez képest. Mi például épp ezért nem álmodunk metrót sem Miskolcra, hiszen belegondolva, ez egy irreálisan költséges beruházás lenne a város adottságait és méretét figyelembe véve.

8. Repülőtér Miskolcon?

Ha Debrecennek van, nekünk miért ne lehetne? – tesszük fel a kérdést. A félreértések elkerülése végett Miskolcnak van reptere, de sétarepülésen kívül sok mindenre nem alkalmas, ahogy azt alább a légi felvételen is látni, hiszen nincsen normális kifutópályája.

A debreceni reptér sem egy Heathrow, mégis indulnak onnan többnyire Wizzair járatok Londonba vagy Eindhovenbe, de a nyári szezonban is több charter járat indul pl. Tunéziába. A debreceni reptér egyébként 2011-ig volt a város tulajdona, majd azt továbbértékesítették.  “…a magántulajdonban levő Xanga Group vette át a repülőtér üzemeltetését. Elindították a menetrend szerinti forgalmat Euróba több nagyvárosába, emellett lényegesen bővítették a charterjáratok kínálatát. Mindemellett megkezdték a repülőtér áruszállítását is fejleszteni. Felépítették a több csarnokból álló trimodális központot a repülőtér közvetlen környezetében. Ezzel együtt készült el a repülőtér vasúti összeköttetése is.”- írja a debrecenairport.com. Így a reptér fenntartásának költségeit már nem a város állja.

A debreceni reptér madártávlatból

9. Az avasi borturizmus felélesztése – avagy, használjuk már ki értékeinket! 

Ha már szó szerint leszálltunk a földre, milyen jó is lenne 10 perces könnyed séta után egy pezsgő borospince rengetegben találni magunkat! Számomra az egyik legnagyobb talány, hogy miért hagyják évtizedek óta az enyészetnek a Kisavast?! Szinte látom lelki szemeim előtt a teli borospincéket, hallom a kiszűrődő hegedűszót a pincékből, miközben borgőzős magyar népdalokat kezdenek énekelni a csöppet sem szomjas férfi és női torkok.

avaspinc.jpg

Ezt a hangulatot jelenleg egy évben egyszer tudjuk átérezni, a Borangoláson, mikor is kisebb-nagyobb túrák keretein belül bejárhatjuk a különböző pincéket, megkóstolhatjuk a borokat, vagy éppen ebédelhetünk valahol egy jót. A kisavasi pincesorok is egy olyan kihasználatlan turizmusnövelő értékünk, amivel nagyon is kezdeni kéne valamit! Mielőtt bárki azzal jönne, hogy az avasi borok nem olyan jók, mint pl. a tokajiak vagy egriek, illetve Miskolcon nincs is igazán hagyománya a borturizmusnak az nagyon nagyot téved! Bár hozott borokból dolgozunk évszázadok óta, az avasi pincéknek a bor tárolásában van igazán nagy szerepe! Ha már tárolni jól tudjuk, akkor teremtsünk köré rendezvényeket, hogy legyen, aki megigya a borokat! Újítsuk fel, ápoljuk az építészetileg is páratlan házakat, hogy legyen mit üzemeltetnie a miskolci vendéglátósoknak! Aki esetleg szeretne ebből a hangulatból egy csipetnyit megkapni, annak nagyon tudom ajánlani az Aranykorona Éttermet. Ők tudják, miről beszélek!

miskolc_avasi_pincesor_kilatotorony-9-m.jpg

10. Vasgyár- ahol mindent lehetne

Valljuk be a Vasgyár jelenleg a város egyik szégyenfoltja, holott régebben még csodájára jártak az akkor még külön életet élő ipartelepülésnek. Ma már a vaskohászat és a gépgyártás halott, annak újraélesztése nem rentábilis, épp ezért új funkciókkal kéne megtölteni a városrészt, és ahol erre megfelelő nagyságú terület van, az pont az egykori ipartelep.

05_ipari_orokseg_vedelem_preview.jpg

A dolgot nehezíti azonban, hogy a gyár egy része nem látogatható, hiszen az egy orosz bank tulajdonában van, így oda tervezni jelenleg buktatókkal teli projekt. Azonban biztató, hogy többen felismerték már a gyárban rejlő értékeket. A Vasgyári Rekultiváció keretében sok projekt van folyamatban a Vasgyár funkciójának újragondolására. A Factory Arena jelenleg bulik és extrém sportok helyszíne, több alkalommal szerveznek ide gyalogos vagy épp biciklis gyártúrákat, ami egy kimondottan jó irány a gyártelep kihasználására. Építészhallgatók még filmgyárat is álmodtak az elhagyatott csarnokokba, amihez az apokaliptikus díszlet adott. Bár az is tervben van, hogy a gyár bizonyos részében újra elindul a termelés, az csak néhány száz fős munkahelyteremtéssel járna. De akkor mit kezdjünk ezzel a hatalmas területtel? Bár lehet, elsőre kicsit furcsán hangzik, de az extrém sportokat újragondolva lehetne akár itt egy olyan szabadidőközpontot létrehozni, ami kedvez azoknak, akik nem éppen a látványsportokat részesítik előnyben.

626-factory-arena-1.jpg

Sőt, még az is az eszünkbe jutott, miért ne lehetne akár egy vidámparkot építeni a gyártelep egy részén?! A gyártúrákat továbbgondolva pedig akár egy gyármúzeumot is létre lehetne hozni, ami nagy területen bemutatná a diósgyőri vaskohászat fényes múltját!

11. A szénbányászat újraélesztése Miskolcon

Ez egy tabudöntögető téma évek óta Miskolcon (és a megyében), melyről megoszlanak a vélemények. Az viszont tény, hogy tavaly is felmerült, hogy megvizsgálják a környék szénbányáinak készleteit, és annak lehetőségét, hogy újraindítsák a szénbányászatot a megyében. Bár az ötlet megvalósítása rengeteg munkahelyet teremtene, a szakemberekért sem kellene messze menni, azonban a realitás az, hogy a szén, mint energiaforrás kinyerése manapság már nem annyira érné meg, mint régebben, így véleményem szerint ennek megvalósítására elég kevés az esély.

szen.jpg

12. Új energiaforrások létesítése

A következő pontunk tehát pont ellentmond az előzőnek. Konkrét városfejlesztési terv az is, hogy Miskolc távhőjének egy bizonyos részét a Miskolc- Mályi között telepített központ segítségével geotermikus energiából nyernék ki. Ez egy trendi téma manapság, ám ezen energiaforrás csak hosszú távon lehet kifizetődő. Az tény, hogy Magyarország hatalmas föld alatti vízkészletekkel rendelkezik, ám az véleményes, hogy ennek hasznosítása ár-érték arányban megérné-e? Bár nem vagyunk a téma szakavatottjai, mint opció, ez is felkerült a listára.

13. Új ipari park létesítése – a BMW Miskolcon?

Miskolcon a “régi” ipari parkra kitették a megtelt táblát, így a Takata üzemeinek megépítésével elkezdődött a Déli Ipari Park létesítése. A japán cégcsoport Miskolcra költözése 1000 új munkahelyet jelent, és további multinacionális cégek letelepítését szeretné elérni a város.

Hogy pontosan mely cégek lesznek azok, az a jövő zenéje, konkrétumokról nem hallani. Azonban egy pletykát megosztunk: Mikor Angela Merkel legutóbb Magyarországon járt, szó esett a német cégek magyarországi jelenlétéről is. Egyes kiszivárgott infók szerint a BMW is építene egy üzemet Magyarországon, és a pontos helyszíne minden valószínűség szerint Miskolc lenne. A hírt erősíti az is, hogy nagyon erős a verseny a három német luxusautó-gyártó között, mindenki az értékesítési volumen bővítésére hajt.

bmw.jpg

Ebben a versenyben pedig a BMW sem maradhat le, ha a jövőben is meg akarja tartani a vezető szerepét. Korábban már többször felröppentek olyan pletykák, hogy Miskolc térsége lehet optimális a bajorok számára, de nekik is meg kell küzdeniük az alkalmas munkaerő hiányával. Ezzel a problémával küzdenek a versenytársak is, így nem véletlen, hogy az egyes gyárak 100-150 kilométeres távolságokból, sőt sokszor külföldről toboroznak munkásokat.

Annak idején a Mercedest elhappolta tőlünk Kecskemét, most ezt a lehetőséget ne hagyjuk ki!

+1 Bevásárlóközpontot Diósgyőrbe! 

Ezt nem igazán veszem bele a felsorolásba, mert igen szubjektív pont a többihez képest, mégis érdemes megemlíteni! Egész egyszerűen nonszensz, hogy nincs egy nagyobb bevásárlóközpont Diósgyőrben vagy a közvetlen környékén, így egy nagyobb bevásárláshoz el kell menni a város másik végére, holott Diósgyőr, Majláth, Berekalja, valamint a Kilián és a Bulgárföld városrésszel bezárólag kiteszi a miskolci lakosság nagyjából egyharmadát.

Pár éve felmerült egy Tesco építése a Bulgárföldön, ám végül az épp a stadion projekt miatt meghiúsulni látszik, sőt a bevásárlólánc mostanság inkább leépít, minthogy épít.

terulet-14-aj-600x400.jpg

Ettől függetlenül többen is jelezték már felénk ezt a problémát, ami az itt élőknek (főleg az idősebbnek) nagyon is fontos, hiszen égető szükség lenne egy nagyobb bevásárlóközpontra Miskolc ezen részén is!

Ötletek, tervek tehát bőven vannak, kérdés, hogy kinek mi a fontosabb?!

Szavazzanak hát, döntsék el Önök, melyik miskolci beruházást támogatnák a legjobban! https://miskolcadhatott.blog.hu/2015/02/22/mely_miskolci_beruhazasokat_tamogatna_leginkabb_szavazz?fbclid=IwAR2kzgF0h27jAP28hc7XyAZ0a7E2nr1guezCCD8KznZSbkCNwMY7HGBTtn8



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük