Zártkertje van? Fontos döntést hozott a kormány

 

A kormány folytatja az úgynevezett Zártkerti Programot, amelynek célja az ilyen típusú ingatlanokon a genetikai sokféleség fenntartása, a környezet védelme valamint a népi építészeti értékek megóvása – derül ki a friss Magyar Közlönyből.

illusztráció

 

A kormány ezért engedélyezi, hogy az agrárminiszter idén 5 milliárd forint értékben kapjon fedezetet a program pályázatainak támogatására.
A döntés a csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Zártkerti Program korábban nagy népszerűségnek örvendett az önkormányzatok körében. Az Agrártárca még 2019 végén döntött úgy, hogy az azévi és a 2020-as keretet 2,4 milliárd forintra növeli. 2019-ben így 232 pályázat támogatására nyílt lehetőség.
A 2019-es pályázatokon  települési önkormányzatok, illetve ezek konzorciumai pályázhattak, ha vállalták a zártkertként nyilvántartott ingatlanokon meglévő genetikai sokféleség megőrzését, a mezőgazdasági hasznosítást elősegítő fejlesztésekhez szükséges infrastrukturális háttér fejlesztését, nem utolsó sorban pedig a külterületeken folytatott szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradásának biztosítását.
forrás: Magyar közlöny / napi.hu