Ez az év hűvösebb, mégis forró nyarunk lesz
Összességében nemcsak 2021 eddig eltelt időszaka, de az év hátralévő része is hűvösebb lehet, mint amilyen 2020 volt, és a globális átlaghőmérséklet az elmúlt évekét is alulmúlhatja. Ezzel együtt azonban a sokéves átlagnál melegebb és szárazabb nyár várhat Európa nagy részére, így Magyarországra is.

Major András írása a Greendextől.

Vajon az idei fejlemények azt jelentik, hogy a globális felmelegedés elmúlt hat évben tapasztalt gyorsulása csak átmeneti eltérés volt a trendtől? Nem, szinte biztosan nem – válaszolják meg a saját maguk által feltett kérdést a Columbia Egyetem klímakutatói legutóbbi jelentésükben.

A globális hőmérséklet ugyanis végül óhatatlanul reagál a globális éghajlati kényszerekre. Az üvegházhatású gázok (ühg) kibocsátása és légköri koncentrációja a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak és a kormányok ígéretei ellenére tovább emelkedik. Eközben egyre több bizonyíték utal arra, hogy az aeroszolok esetében ezzel ellentétes irányú folyamatok játszódnak le. Az aeroszolok hűtik a klímát, ám ez a hatás jelenleg gyengül.

Erősödő üvegházhatás

A legfontosabb ühg-k közül a metán (CH4) légköri koncentrációja sokkolóan gyorsuló ütemben emelkedik a jelentés szerint. Bár a hírekben leggyakrabban a szén-dioxid klímahatásait említik, a metánemisszió növekedése szintén erősen hat az éghajlatra. Az előbbihez képest ugyan jóval rövidebb élettartamú, de annál jóval agresszívebb üvegházhatása van. Ezért a globális felmelegedés csökkentését célzó bármilyen terv irreális a légköri metánkoncentráció csökkentése nélkül. Ez nem megvalósíthatatlan, a kétezres évek első felében csaknem sikerült is csökkenésbe fordítani a növekedést, ekkor azonban ismét emelkedni kezdett a trend, és ez ma is tart. Az egyik fő ok a hidraulikus réteg- vagy kőzetrepesztéses gázkitermelés felfutása, valamint

A FÖLDGÁZTÓL VALÓ FÜGGÉS.

A földgáz elégetésekor ugyan a szénéhez képest jóval kevesebb szén-dioxid szabadul fel, mivel azonban fő alkotórésze a metán, kitermelése és szállítása során a kutatások szerint nagy mennyiségű ühg szabadul fel. Ez a szénnél is rombolóbb klímahatású energiahordozóvá teszi. Ironikus, hogy a földgázfelhasználást az időjárásfüggő megújuló energiaforrások terjedése is támogatja, mivel a jól szabályozható gázerőművek az ellátásbiztonság szempontjából megfelelő kiegészítői a nap- és a szélenergiának. A koronavírus-világjárvány ellenére a légköri szén-dioxid-koncentráció is tovább növekszik, ahogyan a harmadik legerősebb üvegházgáznak számító dinitrogén-oxid (N2O) esetében sem kedvezők a fejlemények.

A felmelegedés jól látható az egész világon, Európában azonban egy hidegebb zóna alakult ki

A felmelegedés jól látható az egész világon, Európában azonban egy hidegebb zóna alakult ki

Fotó: NASA

Negatív anomáliák

Akkor mégis mi okozhatja, hogy 2021 eddigi hónapjai jóval hűvösebbek voltak az elmúlt évek átlagánál? Magyarázatul az El Nino/La Nina Déli Oszcilláció (ENSO) nevű komplex eseményegyüttes szolgál. A bizonyos szabályossággal jelentkező, a globális légköri és óceáni hőmérsékleti viszonyokat rendkívül komplex módon befolyásoló ENSO a Csendes-óceánon figyelhető meg. Ugyanakkor fontos, de a mai napig sem teljesen megértett szerepet játszik az egész bolygó éghajlati rendszerében.

Az ENSO hatására következik be például időről időre a polar vortex néven ismert északi-sarki örvény, illetve az ennek szélén futó áramlás, a polar jet meggyengülése, instabillá válása. Alapesetben a polar vortex tartja a hideg levegőt a sarkok felett, meggyengülésével azonban a sarki eredetű hideg levegő kiszabadulhat ebből a gyűrűből, a sarkvidéktől délebbre fekvő területeken erőteljes hidegbetöréseket eredményezve.

MINT AHOGYAN EZ IDÉN FEBRUÁRBAN TEXASBAN VAGY MAGYARORSZÁGON IS MEGTÖRTÉNT, NAGY MENNYISÉGŰ HAVAT IS ZÚDÍTVA AZ ÉRINTETT TERÜLETEKRE.

Bár az ENSO tudományos megértése és modellezése sokat fejlődött az utóbbi években, a várható hatások előrejelzése továbbra is rendkívül nehéz, különösen a globális felmelegedéssel való kölcsönhatásait illetően. A jelenség globális átlaghőmérséklet-csökkentő hatása legutóbb a 2010-es évek első felében volt az ideihez hasonlóan markáns. A globális átlaghőmérsékleti anomália éves mozgóátlaga ereszkedést mutat. A mélypontot pedig valószínűleg nem éri el 2021 novembere előtt a Columbia Egyetem klímakutatói szerint. Ez azonban hangsúlyozottan csak a globális átlaghőmérsékletre vonatkozik, amelytől regionálisan nagyon nagy eltérések figyelhetők meg, ahogyan ez például 2021 áprilisában is történt.https://index.hu/techtud/2021/05/24/klima-globalis-felmelegedes-uveghazhatas-forro-nyar-atlaghomerseklet-hidegbetores/