Miskolc. Ne pancsolj a szökőkutakban

Török Lajos miskolci házi gyermekorvos azonban az Északnak egyértelműen kijelentette, nem szabad a engedni a gyerekeket a szökőkútban pancsolni. Számos betegséget kaphatnak tőle, ugyanis a vízben található baktériumok és gombák rákerülnek a bőrre, a száj és orr nyálkahártyájára, valamint a szembe.

– A szökőkutak vizét ugyan forgatják és tisztítják, de a környezetéből, ahogy szaladgálnak a gyerekek, mindenféle kórokozó bekerülhet. A gombáknak és baktériumoknak elég egy kis nedvesség és egy kis meleg, máris szaporodásnak indulnak. Emlékszem, hogy amikor átadták a Centrum áruház előtti szökőkutat, arra kiírták, hogy se inni, se fürödni nem szabad benne. Nagyon helyesen, hiszen a szökőkút nem pancsolásra való, hanem nézni és gyönyörködni kell benne. Gyakran látom, hogy az Erzsébet téren is pancsolnak a gyerekek a vízoszlopok között. Olykor rájuk szólok, mert utána meg a szülők szaladnak az orvoshoz, és nem tudják, hogy mitől lett beteg a gyermekük – hívta fel a figyelmet a szakember.

Hozzátette: a szökőkutak vizét vegyszerezik, ez szintén ártalmas lehet a pancsolókra, de ez a vegyszer nem elég erős ahhoz, hogy a kórokozókat mind elpusztítsa. boon.hu