Pénzkidobás az összes fogyókúrás szer? Egyiktől sem lehet lefogyni
2021.05.13.

Tízezer ember leadott kilóit figyelte egy globális kutatás 19 évre visszamenőleg és megdöbbentő eredményt hozott: se a gyógynövények, se az étrend-kiegészítők nem eredményeztek klinikailag értelmezhető fogyást.

Ausztrál kutatók közzétették az eddigi legátfogóbb globális elemzést a testsúlycsökkentő étrend-kiegészítők hatásosságáról. A kutatásban, amely az elmúlt 19 év áttekintését tartalmazta, 121 randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatot néztek át, amely több mint 10 ezer túlsúlyos vagy elhízott résztvevő bevonásával készült. Az eredmény: nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy a gyógynövények és étrend-kiegészítők klinikailag jelentős fogyást eredményeznének – számolt be a medicalnewstoday.

Óriási a fogyasztószerek piaca

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 1975 óta az elhízás világszerte csaknem megháromszorozódott. E tendencia mellett robbanásszerűre nőtt az enyhén szabályozott, alulkutatott gyógynövényes és fogyókúrás étrend-kiegészítők piaca.

Az Egyesült Államokban élő emberek mintegy 15 százaléka már kipróbált valamilyen fogyókúrás étrend-kiegészítőt amelynek értéke az USA-ban 2020-ban 140 milliárd dollár volt. Magyarországon sincs ez másként. A NielsenIQ modern kereskedelmi láncok szkennelt adatait regisztráló adatbázisából kiderül, hogy a fogyókúrás készítmények forgalma 2020 áprilisa és 2021 márciusa között megközelítette a két és fél milliárd forintot, ami 22 százalékos növekedést jelent. Mennyiségét tekintve sem vesztett súlyából a termékcsoport: 15 százalékkal több került a kosarakba.

Tehát a kereslet világszerte nagy a fogyókúrás termékek iránt, de vajon beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket?

Átverés az összes fogyasztószer?

A gyógynövények és étrend-kiegészítők fogyókúrás hatékonyságáról szóló 19 év adatait áttekintő kutatást a közelmúltban az ausztráliai Sydney Egyetem (USYD) kutatói mutatták be az Európai Elhízási Kongresszusnak (ECO).

Erica Bessell, a tanulmány vezető szerzője elmondta:

„A rendelkezésre álló adatok szigorú értékelése alapján megállapítható, hogy nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy ezeket a táplálék-kiegészítőket fogyás céljából ajánljuk. Annak ellenére, hogy a legtöbb étrend-kiegészítő rövid távú fogyasztása biztonságosnak tűnik, azonban klinikailag értelmezhető súlycsökkenés nem érhető el velük. ”