Vérfagyasztó részletek derültek ki a miskolci rockzenész jemeni kínzásáról, a külügynek nincsenek hivatalos információi

A genfi székhelyű SAM emberi jogi szervezet újabb részleteket tett közzé a borzalmas tragédiáról. A Külgazdasági és Külügyminisztérium azonban a 24.hu-nak azt mondta, nincsenek hivatalos információik az ügyről.

,Jemenben elraboltak és állítólag halálra kínoztak egy 43 éves magyar állampolgárt.

Blikk később arról számolt be, hogy az áldozat egy magyar zenekar, a Parázsló Hamvak volt alapítója és frontembere, Koltai György. A hírt maga a zenekar is megerősítette Facebook-oldalán.

A külügynek nincsenek hivatalos információi

24.hu-nak a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt mondta: sem a minisztérium, sem a területileg illetékes magyar külképviselet nem kapott eddig hitelt érdemlő tájékoztatást vagy közvetlen hozzátartozói megkeresést az ügyben. „A hozzánk eljutott állítások igazságtartalmát vizsgáljuk” – írták.

Egy kiszabadult rabtárs beszámolója

A genfi székhelyű SAM emberi jogi szervezet eközben újabb részleteket tett közzé a tragikus eset részleteiről – írta meg a Blikk.

Az egyik kiszabadult rabtárs szerint Koltai György egy, a Jemen déli részén fekvő Aden városában található hotelben szállt meg, miután megérkezett Magyarországról. A biztonági erők állítólag itt tartóztatták le. A férfit ezután 2-3 hónapon át tartották fogva a város „Waddah Hall” nevű titkos, kínzásokról elhíresült börtönében, amelyet a legtöbb beszámoló valamilyen formában az Egyesült Arab Emirátusoktól nem teljesen független létesítményként emleget.

Az egyelőre nem derült ki, hogy fogva tartói mit kértek számon a férfin, de börtönbe szállítása után a másokhoz hasonlóan állítólag borzalmas kínzásoknak vetették alá: botokkal verték, huzalokkal kínozták, több fogát is elvesztette a vallatószobában. Ám kiszabadult rabtársa szerint Koltai György mégsem a kínzásba halt bele.

A beszámoló szerint a férfinél először a kínzások következtében szívproblémák jelentkeztek, majd a koronavírust is elkapta. Őrei és vallatói ekkor magára hagyták, a sebekkel borított férfi pedig orvosi segítség nélkül kényszerült megküzdeni a vírussal. A tanúvallomások szerint Koltai György halála előtt olyan súlyos állapotba került, hogy vér kezdett folyni testnyílásaiból, a rabtársak pedig hiába kértek orvosi segítséget. Az őrök állítólag csak annyit feleltek: „Majd csak akkor hívjatok hozzá, ha meghalt”. A férfi szervezete végül feladta a küzdelmet. Abdul Hakim Faris állítólag így hunyt el még 2020. május 19-én, ám halálról csak most adhatott hírt a kiszabadult rabtársa. Koltait halála után kivitték a cellájából és feltehetőleg eltemették valahol.

A kiszabadult szemtanú megnevezte a férfi állítólagos kínzóit is. Elmondása szerint a vallatást Jiszran a-Mqatari felügyelte, a keze alá pedig két másik férfi: egy „Asil Abu Kaleb” néven emlegetett személy és a körzet terroristaellenes műveleteiben tevékenykedő Mohammad Ihab al-Szabaihi dolgozott.

A SAM közleménye szerint Koltai György 2009 és 2012 között Hodeida tartományban egy „technikai csapat” tagjaként dolgozott. A Blikk korábban azt írta: az egykori zenész másfél évtizede tért át az iszlám vallásra. Jemenbe költözött, ahol hangmérnökként kezdett dolgozni, és annyira saját hazájának érezte az országot, hogy csak a 2015-ben kitört polgárháború miatt utazott vissza néhány évre Magyarországra.