NAGY SANYI NYERT.  EZT SZIMBOLIZÁLJA A MISKOLCI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR ÚJ LOGÓJA
Kilenc pályamű közül választották ki azt a logót, amely tükrözi az értékteremtő, értékőrző, nemzeti funkciót, utal Miskolc városára, erősítheti a lokálpatriotizmust és az identitástudatot.

Március végén írt ki nyílt pályázatot a Miskolci Települési Értéktár a logó megtervezésére, a nyertest Miskolc város napján mutatták be a városházán. A pályázaton akár miskolci diákok, de helyi alkotó profi és amatőr művészek is részt vehettek. Április végéig kilenc pályamű érkezett be, ezek közül választotta ki egy szakmai zsűri a legalkalmasabbnak vélt alkotásokat. Ezt követően a Miskolci Települési Értéktár Bizottság tagjai elé kerültek a pályaművek – döntésük alapján a „Málnakrém” jeligével beadott logóterv lett a nyertes, amit a marketing és reklám területen nagy szakmai tapasztalatokkal rendelkező, ismert miskolci lokálpatriótaNagy Sándor tervezett. A keddi eredményhirdetésen Szebeni Péter vette át a nevében az első hellyel járó, 50 ezer forint értékű ajándékutalványt.

– Őrizzük meg a jelenben a múlt értékeit – ezt a gondolatot jeleníti meg a nyertes logó – tolmácsolta Nagy Sándor gondolatait Szebeni Péter. – Felfedezhetők benne Miskolc város címerének egyes elemei, a magyar zászló színei a nemzeti identitást erősítik, a feliratok betűtípusai pedig szintén a modern és az archaikus korokat elegyítik. Azt hiszem, azonnal felismerhető logót sikerült megalkotni.

Szebeni Péter azt is elmondta, hogy a nyertes Nagy Sándor az idősebb és a fiatal generáció közötti távolság leküzdéséért tevékenykedő Következő Generáció Alapítványnak ajánlotta fel a nyereményét. Mindketten itt önkéntesek.

Miskolci Települési Értéktár Bizottság 2013 decemberében alakult, azóta kezeli a helyi nemzeti értékek gyűjteményét, amely immár 50 „miskolcikumot” tartalmaz hét szakterületi kategóriában (agrár- és élelmiszergazdaság, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás).

Varga Andrea alpolgármester elmondta, a legtöbb – szám szerint 32 – értéket a kulturális örökség kategóriában regisztráltak az eltelt 7 év alatt, ami jól tükrözi a városnak a kultúrához való szoros kötődését. Ide tartozik a többi közt a Miskolci Nemzeti Színház, a diósgyőri vár, a Tapolcai bencés apátság maradványai, vagy éppen a Selmeci Műemlékkönyvtár. Kiemelte, számos helyi érték – egészen pontosan 39 – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárnak is része már. – Ez azt mutatja, hogy Miskolc értékei megyei szinten is fontosak és elismertek – hangsúlyozta.

Elhangzott: közös érdekünk, hogy az értékgyűjtésbe minél több társadalmi szereplő bekapcsolódjon. Mivel alulról építkező kezdeményezésről van szó, a Miskolc közigazgatási területén fellelhető, illetve az itt létrehozott nemzeti érték felvételét a települési értéktárba bárki kezdeményezheti írásban, a polgármesterhez címzett javaslatában.