(frissül…)

18:00 – Ezrek vesznek részt a tegnap lelőtt arab fiatal temetési menetén Lodban, összecsapások törtek ki a tüntetők és a rendőrség között.

17:36 – A gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy az eszkaláció kezdete óta 28 ember lett az izraeli támadások áldozata a Gázai övezetben – köztük tíz gyerek és egy nő. A palesztinok arról is beszámoltak, hogy az elmúlt nap folyamán 152-en sérültek meg.

17:25 – Ismét légiriadó volt a Gázai övezethez közeli településeken.

17:02 – Tűz ütött ki az erőmű és a trans-izraeli gázvezeték létesítménye közelében Askelonban egy rakéta nyílt területen történő lezuhanását követően. Később további rakétákat lőttek a városra.

16:49 – Riasztások Askelonban és a környék néhány telepőlésén.

16:46 – Az izraeli hadsereg támadás előtt figyelmezteti a gázai lakosokat. A légierő támadásaival egyidejűleg az arab nyelven megfogalmazott figyelmeztetés így hangzik: “Jelenleg az IDF széles és szokatlan támadási hullámot indított a Gázai övezetben. Az Ön biztonsága érdekében tartózkodjon távol a Hamasz fegyvereket tartalmazó helyeitől.”

16:31 – Folytatódik a gázai lövöldözés, ismét riasztás volt Askelonban és egy sor további településen a Gázai övezet környékén.

16:30 – Az izraeli biztonsági feszültségekkel összefüggésben Recep Tayyip Erdogan hivatala közölte, hogy az elnök beszélt Jordánia, Katar és Kuvait vezetőivel, hogy megpróbáljon “véget vetni az izraeli agressziónak”. Erdogan beszélt Mahmud Abbasszal, a Palesztin Hatóság elnökével és Ismail Hanije Hamasz-vezetővel is.

16:14 – Netanjahu a Déli Parancsnokságon tartott helyzetértékelésen: “növelni kell a támadások mértékét, háborúban vagyunk.”

15:53 – Az IDF szóvivője újabb támadási hullámot jelentett be, amelyben a Hamász és az iszlám dzsihád katonai állásaira mértek csapást.

15:47 – Beni Ganz védelmi miniszter Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel együtt helyzetértékelést tartott a Déli Parancsnokságon. Az ülésen részt vett Aviv Kochavi vezérkari főnök, Eliezer Toledano főparancsnok és az IDF más magas rangú tisztviselői is. Ezt megelőzően Ganz találkozott a Gázai övezet önkormányzatainak vezetőivel. Ganz a megbeszélésen kijelentette, hogy “az izraeli állampolgárok elleni lövöldözés minden napjával – évekkel vetjük vissza a terrorista szervezeteket. Nem állunk meg, amíg a béke vissza nem tér”.

15:43 – A lodi fiatal arab temetésén zavargásoktól tartva Kobi Shabtai országos rendőrparancsnok helyzetfelmérést végez
Ramlában, ahol fokozni kívánják a rendőri jelenlétet.

15:41 – Az Iszlám Dzsihád katonai szárnya közölte, hogy a szervezet magas rangú vezetőinek – köztük a rakétaegység irányítójának – Izrael általi likvidálására “kemény lesz a válasz”.

15:22 – Újabb halott Askelonban a rakétatűz következtében.

15:05 – Az IDF és a Sabak likvidálta az Iszlám Dzsihád rakétacsoportjának vezetőjét és más aktivistákat, akiket egy rejtett lakásban ért az izraeli rakéta.

14:56 – Egy Askelonba csapódó rakéta megölt egy nőt, két súlyosan megsebesült. Egy nő életét vesztette Askelonban a Gázai övezetből kilőtt rakéta becsapódásától. Ezenkívül a városban két másik ember életveszélyesen, és egy 80 éves nő súlyosan megsérült.

14:54 – A rendőrség közölte, hogy Askelonban további két Gázai övezetből kilőtt rakétatalálatot azonosítottak. A város Barzilai kórházában eddig 52 sebesültet kezeltek.

A rakétatalálatot ért askeloni épület

14:48 – A lövöldözés következtében: Több tízmillió sékel kár keletkezett a lakásokban, az autókban és a köztulajdonban, amelyeket a Gázai övezetből kilőtt rakétatűz rongált meg. 12:00-ig már 150 jelentést tettek különféle mértékű vagyoni károkról.

14:33 – Folytatódik a gázai rakétatűz: a súlyos rakétatámadást követően Askelon lakóinak további értesítésig védett helyen kell maradniuk.

14:15 – Hamasz: “Öt perc alatt 137 rakétát lőttünk ki.” A Gázai övezetből Askelon és Asdod felé induló rakétatámadások után a Hamasz katonai szárnya bejelentette, hogy öt perc alatt 137 rakétát lőttek ki. “Ez volt a legnagyobb ilyen típusú rakétatámadás, és még sok van a tarsolyunkban” – közölte a terrorszervezet.

A ynet tudósítója, Yoav Zeitun rakétatámadás alatt

14:05 – Az Askelon és Asdod felé kilőtt rakétazáporban négyen üvegszilánkoktól sérültek meg, 17-en pedig sokkos állapotba kerültek

14:04 – Késes merényletkísérlet történt Samáriában. A hadsereg közlése szerint semlegesítették a terroristát.

13:52 – A rakétatámadás folytatódik: 8 közvetlen találat történt Asdodban és Askelonban, egy iskola is megrongálódott. A rendőrség közölte, hogy eddig két becsapódást azonosítottak Asdodban, és hatot Askelonban.

13:31 – Folytatódnak a légitámadások: riasztások Askelonban, Asdodban és a Gázai övezet környéki településeken.

13:30 – IDF: Az elmúlt nap során mintegy 15 osztag aktivistát ütöttük el rakéta- és páncéltörő rakétákból
Az IDF közölte, hogy az elmúlt nap folyamán mintegy 15 rakéta- és páncéltörő indító osztagot likvidáltak és számos terrorista célpontot – a Hamasz infrastruktúráját és földalatti célpontokat – semmisítettek meg.

13:23 – Percek alatt legalább 40 rakétát lőttek Asdodra és Askelonra, az egyik közvetlenül egy épületet talált telibe Asdódban.

13:15 – Az eszkalációban először: riadó volt Asdódban is.

12:48 – Az Iszlám Dzsihád bejelentette, hogy Izrael egy légicsapás során likvidálta a katonai szárny két magas rangú tagját.

Az izraeli légierő egyik bevetése után Gázában

12:34 – A Hamász katonai szárnya bejelentette, hogy egy izraeli támadás következtében többen meghaltak és eltűntek. A célzott helyszínen tartózkodtak a szervezet katonai aktivistái. Nem tudni, hol történt a támadás.

11:55 – Ganz felhatalmazta a hadsereget mintegy 5000 tartalékos behívására