Skip to content

A NER már a sajtó 50 százalékát kontrollálja – itt a nagy médiatérkép

A NER már a sajtó 50 százalékát kontrollálja – itt a nagy médiatérkép

Az Index megszerzése után fordult a kocka: immár legalább 50 százalékos a kormányzati kontroll a közéletet tematizálni képes sajtótermékek piacán. A Válasz Online gyűjtése szerint a 87 (illetve 88*) országos jelentőségű médium közül 44-et birtokol a Nemzeti Együttműködés Rendszere – ezen belül a politikával is foglalkozó televízióknak és napilapoknak a kétharmadát. Úgy ráadásul, hogy a megyei újságokat nem másfél tucat, hanem egyetlen termékként számoltuk el. Mindebből persze nem következik, hogy a nyilvánosság másik fele automatikusan „ellenzéki” vagy „Soros-párti” lenne. A központosított hatalmi médián túli terület jórészt egymástól is független szigetekből áll.

KÖSZÖNJÜK!

A Válasz Online szerkesztőségi tulajdonban van, létét „előfizetőinek” köszönheti. Kérjük, csatlakozzon támogatói körünkhöz, cserébe napi tartalomajánlót, klubmeghívót küldünk!https://www.valaszonline.hu/2021/01/04/a-ner-mar-a-sajto-50-szazalekat-kontrollalja-itt-a-nagy-mediaterkep/
CSATLAKOZOM

„A mi médiaorgánumaink több, mint fele rendkívül kritikus a kormánnyal szemben; objektív vizsgálatok azt mutatják, hogy a kormánykritikus média piaci részesedése 50 százalék feletti” – tájékoztatta még az ünnepek előtt a Welt am Sonntag című német lap közönségét Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Arról nem szólt, miért tekinti egységes egésznek a „kormánykritikus” oldalt, miközben a központosított, szócsőszerű hatalmi médián túl jórészt nem közös irányítás alatt álló pártlapok, hanem egymástól is független (harcos ellenzéki, esetleg InfoRádió-szerűen objektív, baloldali, liberális vagy konzervatív beállítottságú) szerkesztőségek működnek.

A NER-termékek esetében viszont még a különállónak látszó egységek többsége is „össze van drótozva” tulajdonosi oldalról.

A TV2, a televíziót egyébként nem fogyasztó fiatal korosztály megszólítására kitalált Pesti TV, a tavaly nyáron-ősszel egyértelműen ellenőrzés alá vont Index.hu portál, valamint a Rádió 1- és Best FM-hálózat például nem része a fideszes holdingként emlegetett Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA). Csakhogy: 2020 nyarán Kertész József Tamás személyében egy olyan ügyvédre írták át a KESMA alapítói jogait, aki főhivatásszerűen Mészáros Lőrinc jogi képviselője. Olyannyira, hogy irodája a felcsúti milliárdos budapesti, Andrássy úti céges főhadiszállásán működik. Pontosan ugyanott, ahol a TV2 és a Pesti TV közgyűléseit, taggyűléseit vezényli az Indexet is einstandoló Vaszily Miklós – illetve ahol gyakran megfordulnak a Rádió 1 és a Best FM nevű adók Mészáros-lekötelezett tulajdonosai. És mindeközben a kormánypárti sajtóérdekeltségek nagyobb részének az az Atmedia Kft. közvetíti az állami hirdetéseket, amely ugyancsak a felcsúti lobbi ellenőrzése alatt áll. Sőt, ahogy a G7 bizonyította: még az állami média állami hirdetésein is Mészárosék keresnek. Szó sincs tehát arról, hogy a KESMA létrehozása a Fidesz-barát egységek összeolvasztási folyamatának betetőzése lett volna – változatlanul a centralizáció a fő csapásirány.

A Pesti TV a fiatalokat szeretné megszólítani, de a nézettsége egyelőre rendkívül alacsony

Az alábbi listán szándékaink szerint minden olyan országos jelentőségű médiumot szerepeltetünk, amely – sok-sok néző, olvasó, hallgató elérésével vagy exkluzív tartalmak szállításával – képes befolyásolni a közéletet. A darabszám nyilván nem a legmegfelelőbb mérce, hiszen például az Átlátszó vagy a Válasz Online tömeghatását nem lehet összemérni a TV2-csoportéval, ugyanakkor a közélet iránt érdeklődő véleményformálókra nyilvánvalóan nagyobb erővel hatnak a kicsi, de hiteles médiumok, mint a bulváradók.

A pártok kommunikációs osztályával, pártalapítványokkal szervezetileg is összeforrt sajtótermékeket (Nyugati Fény, Jövő TV, Alfahir.hu, N1TV) szándékosan kihagytuk a felsorolásból, annak ellenére is, hogy ezekben gyakran normál újságírói munka folyik. Ugyancsak nem vettük figyelembe az önálló tartalomgyártás helyett másodközlésre vagy bloggyűjtésre berendezkedett oldalakat (Propeller, Blogstar, Új Magyar Fórum, Gondola.hu), továbbá azokat a kiadványokat sem, ahol az impresszum alapján nem lehet egyértelműen beazonosítani, hogy kikből áll a stáb (Kuruc.info, Vadhajtások, Privát Kopó és még sokan mások). A megyei laphálózat tagújságjait nem külön-külön, hanem egy egységként számoljuk el az összeállításban, mert együtt értelmezhetők országos médiumként. Az is előfordul, például a Blikk, a HVG és a Mandiner esetében, hogy a kiadók termékeit a print és az online kategóriáknál is figyelembe vesszük, mert a netes felületek majdnem teljesen önálló életet élnek a nyomtatott lapok mellett. Egyetlen sportkiadványként a Nemzeti Sportot (és weboldalát) is megjelenítjük a listán, mert a kormányfő kedvenc lapját politikai üzenetek közvetítésére is használják.

Gyűjtésünk végeredménye dióhéjban: immár 50 százalékos a kormányzati kontroll a közéleti sajtópiacon.

A Fidesz-oldal mondhatja, hogy hiába van nála a 88 országos jelentőségű médiumból 44 darab, „elérésben”, vagyis az olvasók, nézők, hallgatók számát tekintve nincs abszolút többsége. (Erről persze biztosat nem tudhatunk, mert a nyilvánosság fórumai közül sokan nem auditáltatják a látogatottsági adataikat – anyagi vagy más megfontolásokból.) A következő listából kiderül viszont, hogy a NER igenis megteremtette az infrastruktúrát ahhoz, hogy a sajtópiac bő felét – a televíziók és a napilapok esetében a kétharmadát – leuralja, csak legfeljebb az istenadta nép szívesebben tájékozódik független orgánumokból, mint a központi akaratot szinte kritika nélkül közvetítő csatornákból.

*

Országos jelentőségű, közélettel is foglalkozó, érdemi hírblokkokat sugárzó magyar médiumok listája 2021 elejénhttps://www.valaszonline.hu/2021/01/04/a-ner-mar-a-sajto-50-szazalekat-kontrollalja-itt-a-nagy-mediaterkep/



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



11 Comments

  1. Névtelen
    2021.05.11. 08:57

    50%!?
    Akkor most egyenlő elvtársak!😏

    2
    2
    • Névtelen
      2021.05.11. 19:29

      Ugyan már!
      Három dologról ismerszik meg a bolsi
      1. nem mond igazat
      2. igazat nem mond
      3. nem igazat mond.

      A királycsináló , ezalenyeg-t stb, stb elegánsan kihagyják, a 24huhogó-t elnevezik picurkának, holott még nők lapja kávéban, ezermesterben stb
      is nyomják a hiszterolibsi süketelésüket.
      Most meg egyszerűen semlegesnek vagyis feketének színeznek vadabbnál vadabb oldalakat, hogy ELRETTENTŐ legyen a narancssárga.

      Aztán itt van a kiábrándult fideszesek (sebzett állat) serege. Kérdem az egyiket most mit csinálsz? Azt mondja most külföldi lapok számára fordítja a magyar belpolitikát, mert csak így tud ártani. Mekkora jellemek , mi?

      3
      3
  2. tóni bátyátok
    2021.05.11. 15:57

    A tabu elpusztíthatatlan?

    Az értelmező szótár szerint a tabu:
    1. Valamely hely(zet),tárgy, személy megnevezésére, valamely szó kimondására vonatkozó szigorú(babonás) vallási tilalom.
    2. Valamely ez nem szabad hozzányúlni, szent és sérthetetlen dolog.
    3. Amiről nem szabad beszélni, amit nem szabad említeni.
    A magyar népszokásban úgy szól a tabu: „Halottról jót, vagy semmit”. Ha jobban végig gondoltuk volna, akkor hamarabb rájövünk (ami mára világossá vált), hogy amitől annyira féltünk, amiről szólni se mertünk, a baráti megszálló tankok küldője halott!
    Nem úgy a tabu. Mert a „gazda” kimúlt, kivonult, de jött helyette a tulajdonos, hogy Ő légyen a tabugazda. Mi következik ebből? Megint hívjuk segítségül a szótárt!
    Eszerint a tulajdon:
    1. Az anyagi vagy szellemi érték, amellyel valaki sajátjaként, szabadon rendelkezik.
    2. Az ilyen értékek jogilag védett birtoklása.
    Tehát a tulajdonostól a sajtó esetében sem várhatjuk el, hogy rosszat mondjon magáról (akkor sem, sőt ellenkezőleg, ha ez a rossz igaz is). Ebből egyenesen következik: Ő lesz az, aki meghatározza, amiről nem szabad beszélni, amit nem szabad említeni! Magyarul: Ő határozza meg a tabut, ami láss csodát, ugyanaz, ami régen volt. Érdekből és hozzá nem értésből fakadó, számunkra csak hátrányos el-és megnyomorító tevékenység esik az el- és kimondhatatlan, megírhatatlan tabu alá!
    Megjelent: 1996. 06. 20. Magyar Fórum

    • Névtelen
      2021.05.11. 18:59

      Ja, hogy neked sincs veszélyérzeted 😂😁

      „Az elmúlt hónapokban több parlamenti képviselő meghívására körülbelül ötven polgármesterrel találkoztam. Jól látható, hogy vidéken nincs veszélyérzetük az embereknek. Pedig a magyar mondás is azt tartja: jobb félni, mint megijedni. A kultúra a balliberális világkép harci terepe. A jövőt az dönti el, hogy most mi határozza meg az emberek életérzését és világlátását. A balliberális világmegváltók egyes számú törvénye, hogy a lét határozza meg a tudatot. Ebből indult ki Marx is. Ha a léttel kapcsolatos életérzést a kommunikációs csatornákon felül lehet írni, nyert ügyük van. Hiába élünk jobban, hiába vagyunk sikeresebbek, ha nem így éli meg a többségi társadalom. Ilyenkor szoktak hatalomra kerülni a felforgatók. Amikor a balliberálisok helyzethez jutottak, mindig káoszt, anarchiát, tömeggyilkosságok sorozatát hozták magukkal. Ez fog következni most is. Nem ismerjük a történelmet, a társadalom nincs tudatában annak, hogy ezek ugyanazok, akik 1918-ban és 1919-ben és 1945 után majdnem kivégezték az országot. Azt ígérték, megvédik a hazánkat, ehelyett leszerelték a hadsereget és rongyként odadobták az ellenségnek. Azt hangoztatták, több pénzük lesz az embereknek, ehelyett mindenkitől elvettek mindent. Több szabadságot ígértek, majd a legsötétebb diktatúrát hozták el a magyarok számára. Tollas Tibor, a XX. század egyik legnagyobb költője már 1953-ban figyelmeztetett: „Ha nem vigyáztok, az egész világon / Bebádogoznak minden ablakot!” Börtön, terror, gyilkosság, ez a balliberális világ öröksége.”

      1
      1
  3. Névtelen
    2021.05.11. 19:05

    Basszus!
    Akkor hazudik a Central Média? Mingyár sírva fakadok. RTL nézettségén már hetek óta bőgök.

    „Rólunk
    A Central Médiacsoport Magyarország vezető online és print kiadóvállalata.
    Az általunk képviselt portfólió meghatározó hányadban Magyarország legismertebb, esetenként a legnagyobb múlttal rendelkező márkái, szórakoztató, ismeretterjesztő és életstílus-magazinok, valamint digitális termékek. Többek között megtalálható közöttük a Nők Lapja, a National Geographic, az nlc, Nosalty, Házipatika.com vagy a 24.hu is. A 18 nyomtatott magazin és 18 különszám és 19 online kiadvány az ország lakosságának több mint felét éri el havonta.
    Kimagasló sales tevékenységünk is, hirdetési megoldásainkkal több alkalommal nyertük el a szakma elismerését, így például 2017-ben a Kreatív Content Marketing Award (CMA) versenyén arany, ezüst és bronz díjjal is büszkélkedhettünk. A magazin és online hirdetési felületek értékesítése mellett a Central Médiacsoport olyan egyedi kommunikációs lehetőségekkel is foglalkozik a márkáink ismertségére alapozva mint különféle rendezvények szervezése, a márka kiterjesztés különböző ágai, vagy az egyedi megoldásokat kínáló content marketing.
    Online
    4 800 000
    látogató havonta
    TOVÁBB
    Magazin
    3 000 000
    olvasó havonta
    TOVÁBB”

    1
    1
    • Névtelen
      2021.05.11. 19:46

      B@sszusf@szfej megint matekozol?Eddig se ment te szerencsétlen. Szaladj Rogánt sz@pni.

      3
      1
  4. Névtelen
    2021.05.11. 19:38

    ” a NER igenis megteremtette az infrastruktúrát ahhoz, hogy a sajtópiac bő felét – a televíziók és a napilapok esetében a kétharmadát – leuralja, csak legfeljebb az istenadta nép szívesebben tájékozódik független orgánumokból, mint a központi akaratot szinte kritika nélkül közvetítő csatornákból.”

    független orgánumok, független orgánumok, független orgánumok

    Ócska bolsevik csúsztatás

    Karácsony Gergő is a független Economist-ban üzente meg, hogy elfogyott a regimentje, mi? Kéne még zsozsó az induláshoz. Dehogy akarják őt külföldről. Ugyan már!

    2
    1
  5. Névtelen
    2021.05.11. 19:56

    Gyerekek! Nem találom a kolozsvári szalonnát sem.
    Ezt igazán megírhatná VÁLASZ-nak a telex,
    aki leghamarabb tudta az index bekebelezését?

  6. Névtelen
    2021.05.11. 20:25

    Azt a paszta! 30 év alatt eljutottak idáig?

    eredményes volt az elvtársi utóvédharc?

    ” A Zétényi–Takács-féle igazságtételi törvényjavaslat, elfogadása után Zétényi–Takács-féle elévülési törvény vagy lex Zétényi szövegét Zétényi Zsolt országgyűlési képviselő szerkesztette, s a tervezetet az általa társelőterjesztőnek felkért dr. Takács Péterrel együtt nyújtotta be a magyar országgyűlésnek. A törvényt 1991. november 4-én csaknem kétharmados többséggel fogadta el a rendszerváltás utáni első, szabadon választott Országgyűlés.

    A törvény lehetőséget adott volna az 1944. december 21. (Ideiglenes Nemzetgyűlés) és 1990. május 2. (a szabadon választott Parlament első ülésnapja) között elkövetett emberölések, halált okozó testi sértések és hazaárulások ügyében, hogy az elévülés újra kezdődjék, azon esetekben, amelyeket a proletárdiktatúra rendszere nem torolt meg. A törvény alapelve az volt, hogy az igazságszolgáltatás részleges szüneteltetése miatt, a pártállam érdekében elkövetett vagy általa eltűrt bűncselekmények üldözésének tudatos mellőzése időszakában nyugodott, nem telt el az elévülés. A törvény az elkövetésük idején bűncselekménynek minősülő legsúlyosabb cselekmények miatt tette volna lehetővé a felelősségre vonást. A törvény alapelvét elfogadta Magyarország 2011. évi Alaptörvénye, amely ugyancsak a büntetőjogi elévülés nyugvásaként határozta meg a pártállami időmúlást, mint a bűnüldözés politikai okból való mellőzésének időszakát, ezzel megalapozva a „lex Biszku” elfogadását és hatályba léptetését.”

    1
    1
  7. Névtelen
    2021.05.11. 20:30

    Jajjajajj! Csak a libernyákok nem tudnak összedrótozni. 🤣🤣🤣

    Orbán: „asszonyság”

    öt perccel később 66 libernyák szakértő médiát lehet kiguglizni

    Még az 5G sem bírja a drótozási iramot, annyira gyors.

    1
    1
    • Névtelen
      2021.05.12. 08:00

      Keménykedj csak névtelen lágytojás. Előbb utóbb fordul a kocka, aztán a gazdád meg a kesmás patkányok moszkváig fogják húzni a sz@rcsíkot veled az élen.

      3
      3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük