Skip to content

Miskolciak figyelem. Véletlenül felfedezték az aszpirin egy különös mellékhatását

Miskolciak figyelem. Véletlenül felfedezték az aszpirin egy különös mellékhatását

Meglepő összefüggést találtak amerikai kutatók az oly sokak által szedett aszpirin és a légszennyezés hatása között.

Közismert a légszennyezés káros hatása az emberi szervezetre, például az agyműködésre. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a hosszabb távú légszennyezés az agytérfogat csökkenéséhez, és így elbutuláshoz vezethet. Azonban a levegő szennyezettségének már rövid távon is lehetnek az agyat károsító hatásai – állítják amerikai kutatók egy bostoni, egyelőre csak férfiakat érintő vizsgálatra hivatkozva a Nature Aging folyóiratban. Már egyhónapos magasabb helyi légszennyezettség is hatással lehet a kognitív agyi funkciókra (a figyelemre, az emlékezetre, a feladatmegoldó képességre), még ha csak átmenetileg is.

Ezen kutatás során azonban egy nem várt eredményre is rábukkantak a szakemberek. Kiderült, hogy akik nem szteroid gyulladáscsökkentőt (NSAID-t), például aszpirint szedtek, sokkal sikeresebbek voltak a memóriát, a koncentrációt és az utasításkövetést vizsgáló tesztekben.

A kutatók azt feltételezik, hogy miközben már a rövid távú légszennyezés is hatással lehet az agyi funkciókra, az aszpirin pozitív irányban befolyásolhatja ezt, csökkentve a szennyezés keltette gyulladásos folyamatokat.

Ez persze egyelőre még csak hipotézis, és jóval szélesebb körű vizsgálatokra van szükség.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük