Miskolci tömegközlekedés. Valami nagyon elgurult…

A VEKE továbbra is a korábbi, relatíve jól működő menetrend visszahozását javasolja – Fejér Balázs a VEKE miskolci szakembere

– Volt például olyan elénk tett titoktartási nyilatkozat is, amelyben az szerepelt, hogy mostantól soha senkinek nem nyilatkozhatunk semmiről, visszavonhatatlanul, kivéve, ha azt a polgármester egyedileg engedélyezi. Nyilvánvaló, hogy ilyet az utasok érdekeit többek között a nyilvánosság erejével képviselő civil szervezet nem írhat alá. Ez egy csapda volt.

Korábban, 2020 júniusában Veres Pál polgármester kérésére felállt egy munkacsoport. Ezt egy hosszas, több mint féléves tárgyalás előzte meg. Ez az MVK-n belül működött és több külsős szakember, köztük a mi részvételükkel. Utólag visszanézve ez egy nagyon termékeny időszak volt, nyáron másfél hónap alatt rendbe tettük olyan szinten a menetrendet, hogy az szeptembertől elindulhatott. Az utasok számára jobb szolgáltatást kínált, szakmailag vállalható volt, és nem került többe, mint a korábbi. Aztán az ősz folyamán elkészült ennek a tanszüneti és a karácsonyi verziója is, majd pedig megkezdtük a nagyobb átalakítások előkészítését.

Átszabott szakmai anyag

– Újragondoltuk a jelenlegi hálózatot, hogy új kapcsolatok jöjjenek létre, és ezáltal csökkenjen az átszállások száma. Például a Hideg sor bevonásával vagy az Avas és a Szentpéteri kapu összekötésével. Mindezt két felmérésre alapoztuk, amelyek 2019 és 2020 tavaszán készültek, utóbbiból az is kiderült, hogy honnan hová szeretnének eljutni a miskolciak, ezekre igyekeztünk válaszokat adni. Ebből egy összefoglaló is készült, ami véleményezésre kikerült még decemberben az MVK honlapjára is. Ezeket más városokban is társadalmi egyeztetésre szokás bocsátani. Kidolgoztunk több verziót, amit lehetett véleményezni. Fontos elmondani, hogy ekkor még szó sem volt ritkításokról, minden tervezet a meglévő teljesítmény alapján készült. Azonban azt is el kell mondani, hogy a munkacsoport által előkészített anyagokba az MVK végül még belenyúlt, kivettek különböző opciókat, beletettek másokat, amelyeket korábban az MVK képviselőit is tartalmazó munkacsoport nem támogatott. Valahol itt siklottak ki a dolgok.

Beszállingózó politikusok

– Megbízatásunk 2020. december 31-ével azonban lejárt, és már az utolsó hetekben tudomásunkra hozta az MVK, hogy nem szeretnék ezt meghosszabbítani, ezért a városvezetéshez fordultunk. Javasoltuk, hogy a munkacsoport kerüljön be a városháza keretei közé. Valószínűleg ez volt a hiba, mert január második felében már ennek az új munkacsoportnak teljesen más lett az összetétele, mint amire számítottunk. Az első ülésen egyébként még semmilyen titoktartási nyilatkozatról nem volt szó, de azt láttuk, hogy ebbe a munkacsoportba már nagy számban politikusok, illetve városházi és holdingos felső vezetők kerültek.

– A második ülésen már bejelentették – még szintén bármiféle titoktartási nyilatkozat nélkül –, hogy egy drasztikus, legalább 25 százalékos teljesítménycsökkentést kell végrehajtani, a város ezen szeretne spórolni. Mi ezután jeleztük, hogy ebben nem kívánunk részt venni – hangsúlyozta a VEKE miskolci szakembere. A cikk folytatása itt.https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kisiklott-menetrend-es-szakmaisag-5430238/