Nem tudta a Mi Hazánk lefoglalni a Pride útvonalát tüntetésre

A Kúria arról döntött, hogy az eredetileg tervezett útvonalán haladhat a Budapest Pride felvonulás, ha a július végi járványügyi szabályok ezt engedik. Hiába próbálkozott az útvonal lefoglalásával a Mi Hazánk.

Ha ugyanott egyszerre többen szeretnének gyűlést tartani, azé az elsőbbség, aki előbb jelenti be a rendezvényt. Ezt a szabályt kihasználva próbálta a Mi Hazánk néhány politikusa és aktivistája megelőzni a Budapest Pride felvonulás szervezőit, és lefoglalni a felvonulók által használni kívánt útvonalat. Nem sikerült nekik, a döntést pedig megtámadták, de a Kúria ellenük ítélt – derült ki a Pride közleményéből.

A szabály az, hogy egy gyűlést leghamarabb a tervezett időpontja előtt három hónappal lehet bejelenteni, vagyis a július 24-re tervezett felvonulást legkorábban április 25-én lehetett. Mivel a Pride szervezői a korábbi tapasztalataik alapján már sejtették, hogy mivel próbálkozik a Mi Hazánk, 25-én éjfélkor az egyik szervező személyesen beadta a kérelmet az V. kerületi rendőrkapitányságon. Egy ellentüntető 73 másodperccel éjfél után az ügyfélkapun tett bejelentést, hogy a Fővám térnél tartana tüntetést, egy másikuk pedig 79 másodperccel éjfél után a Rudas fürdő déli oldalához kért engedélyt. Ez pedig a Kúria szerint is egyértelműen azt jelenti, hogy elkéstek.https://hvg.hu/itthon/20210506_pride_mi_hazank_tuntetes_kuria#rss