Lehet-e orvoshoz menni az interneten?
Back view of mature man have video call consultation with male doctor using laptop Webcam, close up of elderly male patient talk speak with GP or physician at home, discuss illness, consult online

 

Már a járványhelyzet előtt is rengeteg dolgot lehetett az interneten intézni: bevásárlás, edzés, szállásfoglalás, receptkeresés, gitártanulás, nyelvtanfolyam és egyéb, akár minden képzeletet felülmúló lehetőségekkel is élhettünk és élhetünk. A felsorolt szolgáltatások többségével időt és pénzt takaríthatunk meg.

Az elmúlt hónapok tapasztalata alapján különösen hasznos, hogy már online orvos is a rendelkezésünkre áll, egyrészt azért, mert a „valódi” rendelőkbe korlátozottan mehetünk, másrészt elkerülhetjük a felesleges személyes kontaktust egy zsúfolt váróteremben, ezzel is óvva egészségünket. Az már csak hab a tortán, hogy azonnali orvosi segítséget kaphatunk bizonytalan helyzetekben, néha gyorsabban, mintha kimozdulnánk a lakásból.

Az alábbiakból kiderül, mikor érdemes az online orvos szolgáltatást igénybe venni.

Mit jelent: online orvos?

Az online orvos pontosan olyan és adott szakterülethez kapcsolódó szaktudással rendelkezik, mint akikkel a rendelőben vagy a kórházban találkozunk, csak nem kell elmennünk hozzá, hanem bárhonnan elérhetjük, amikor szükség van rá. Nem kell hozzá más, csak egy telefon vagy számítógép. Természetesen a valódi szakorvosi vizsgálat sok esetben nem helyettesíthető ezen a módon, de kiegészítheti azt, vagy éppen gyorsan javaslatot kaphatunk arra, hová érdemes fordulni, ezzel is sok időt, energiát spórolva meg.

Amit a fotelból is intézhetünk

A teljesség igénye nélkül az alábbi esetekben kereshetünk fel online orvost:

Nem tudjuk, melyik szakterületre induljunk el egy problémával, nem tudjuk értelmezni a meglévő leleteinket, szükségünk van további útmutatásra vagy másodvéleményre. Az ország egy távolabbi pontján lakunk és szeretnénk tudni, milyen előzetes vizsgálatok, eredmények szükségesek egy műtéthez vagy további kezelésekhez. Azonnali orvosi tanácsra van szükség, mert éppen nem a lakóhelyünkön vagyunk, de váratlan probléma lépett fel. A tényleges szakorvosi vizsgálat és kezelés után panaszaink fokozódnak vagy éppen enyhülnek és nem tudjuk, hogyan vagy meddig kell folytatnunk a terápiát. A meglévő tünetek mellett további betegségek tüneteit észleljük, nem tudjuk, szedhetjük-e a különböző betegségekre felírt gyógyszereket együtt.

A sort sokáig lehetne folytani. Ami nagyon fontos, hogy igyekezzünk felmérni, mikor van szükség valódi és azonnali orvosi segítségre, személyes találkozóra.

Hogyan működik?

Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő és szimpatikus online orvost, különféle módokon léphetünk vele kapcsolatba. Leírhatjuk kérdéseinket, problémáinkat üzenet formájában vagy chaten keresztül, vagy bizonyos oldalaknál nyilvános üzenőfalon megkapjuk a választ, ez esetben nem törődve a diszkrécióval.

Telefonálhatunk vagy akár videóhívást is kezdeményezhetünk – ez utóbbit többnyire előzetes időpontegyeztetés után. Jól látható elváltozások, sérülések esetén videókonzultáció formájában valósulhat meg az előzetes szakorvosi vizsgálat.

Ha szükséges a személyes találkozás is, akkor időpont is foglalható a későbbiekre a felsorolt platformokon.

Összegzés

Bármikor adódhat olyan eset, amikor nem tudunk elmenni a háziorvosunkhoz vagy másfajta segítségre lenne szükségünk, de nem is tudjuk pontosan, hogy kihez forduljunk. Ha nem szeretnénk feleslegesen utazni, időt és energiát pazarolni, egy online orvos segíthet útbaigazítani. Prevenciós tanácsokat is kaphatunk tőle, hogy elkerüljük a további betegségeket.