Hoppá. Németország nem támogatja a vakcinaszabadalmak feloldását

A német kormány szerint nem a szabadalmi jogok, hanem a termelési kapacitások szűkössége és a szigorú minőségi elvárások szabnak határt a koronavírus elleni vakcinák gyártásának, írja a BBC. Ezért nem támogatják az oltások szabadalmainak feloldását, amit eredetileg India és Dél-Afrika kezdeményezett tavaly ősszel, a napokban pedig az Egyesült Államok is beállt mögé.

A javaslat támogatói szerint a szabadalmak már a puszta létükkel is korlátozzák a vakcinák fejlesztésén dolgozó többi gyógyszercéget, ami a világ jelentős részén vakcinahiányhoz vezet. Közben elismerik, a szabadalmak feloldása önmagában kevés, a technológiai transzfert, illetve a know-how megosztását is követelik.

Oltás KazahsztánbanFotó: RUSLAN PRYANIKOV/AFP

Franciaország és Olaszország is támogatja a szabadalmak feloldását, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig azt mondta, az Unió készen áll tárgyalni róla. Igaz, korábban világossá tette, hogy személyesen nem rajong az ötletért.https://444.hu/2021/05/07/nemetorszag-nem-tamogatja-a-vakcinaszabadalmak-feloldasat