A prognózis szerint 1 kilogramm csirkemellfilé akár 2 ezer forintba is belekerülhet, míg a csirkecomb kilója 700-ról egészen 900 forintig szaladhat fel.

A szakember azt mondja, a takarmányárak növekedése nem fog megállni. Amennyiben a költségnövekedést nem lehet valamelyest az árakban érvényesíteni, a csirketartóknak nem lesz értelme működniük a veszteségesség miatt.

Az egyik kedvelt magánhúsbolt vezetője elmondta, hogy az utóbbi esztendőkben az emberek egy része egyre inkább csirkehúsfogyasztóvá alakult át. Ez köszönhető az egészségességnek, annak is, hogy például a csirkemell könnyen feldolgozható termék, és – egyáltalán nem utolsó sorban – viszonylag kedvező kilónkénti áron – 1100-1300 forint – megvásárolható volt. A múltidőben való fogalmazás oka, hogy tavaly és idén az év első hónapjaiban bizony már megindult az áremelkedés, és elérte az 1500-1700 forintot.

Bírni kell a versenyt

„Ennél kedvezőbbet legfeljebb a multik tudnak biztosítani. Csak az a kereskedő tudja megtartani a vevőit, aki valamilyen módon árengedményt tud adni – fogalmazott a kereskedő. – Ehhez pedig nagynak kell lenni, hogy legyen anyagi háttér. Mi, kicsik erre képtelenek vagyunk, mi a megbízhatósággal, a stabil minőséggel tudunk érvelni.”

A vásárló – amíg teheti – ragaszkodik a minőséghez, megbízhatósághoz, de amennyiben a pénztárcája már nem engedi meg, alaposan meggondolja, hogy fizeti-e a drágább árat. Ilyenkor jön az, hogy a kis húsbolt helyett az akciókkal előálló nagyáruházban veszik meg a család számára a hétvégi csirkemellet.