Románia. Gettós/cigány  mulatóssal az oltás népszerűsítéért.  A legkeményebb gyerek vagyok / még a kezem se fáj / ha ingyen adják!

 

 

A román ortodox egyház mellett még az is felmerült, hogy román manelesztárokkal népszerűsítik a vakcinákat.

 

A manele zenei műfaj, a románok mulatósa, ami leginkább a szerb turbofolkra hasonlít. A közvélemény általában a szegényebb, gettósodott városi lakótelepek és elmaradott falvak világával azonosítja, és az egészre sokszor nemzetiségi jelleget is ráhúz, ugyanis leginkább a romániai cigány közösségből származó zenészek művelik kiemelkedően ezt a műfajt. A manele az egyik legnépszerűbb román zenei műfaj, általában milliók szokták meghallgatni.

 

MEGJÖTT AZ ŐRÜL SALAM.

 

Például Lucian Mîndruță, román sztárújságíró Facebook-oldalán hívta ki Tzanca Uraganu maneleénekest. A maneleben, hasonlóan a hip-hop-hoz egymást szokták kihívni az énekesek (hogy kinek van több pénze, jobb kocsija, jobb nője, hasonlók): ehhez csatlakozott most Mîndruță. Mint írta, „az ön Youtube-csatornája 1 millió emberhez eljut 24 óra alatt. Az állam nem ilyen hatékony, néha a tévében reklámozzák az oltást. De az egésznek nincs ereje.

 

Mit kérnék? Csináljon má’ egy manelet! Valami egyszerűt. Nem akarok nagyon belemenni, de valami ilyesmire gondoltam: „Kezemben az injekció / ezért a legkeményebb gyerek vagyok / még a kezem se fáj / ha ingyen adják!”

 

Uraganu válaszolt is Mîndruțănek, mint írta, „majd a napokban jelentkezem egy vakcinás slágerrel”.