Skip to content

Moszkva megfenyegette Csehországot és Bulgáriát

A Kreml szóvivője egyelőre nem konkretizálta, hogy pontosan mivel készülnének a két országgal szemben.

A Kreml megfenyegette a Moszkvát fegyvergyárak és -raktárak felrobbantásával vádoló Csehországot és Bulgáriát – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön.

Moszkva nem fogja tűrni, “amit most a csehek művelnek, csakúgy mint a hozzájuk csatlakozó bolgárok, meg a hírhedt, úgynevezett szolidaritás nevében szintén csatlakozó baltikumiak és mások. És ezt világosan demonstráljuk. És ahogy Putyin elnök kijelentette, ez most már így lesz” – mondta.

Peszkov szerint a cseh és a bolgár fellépés ingerültséget, sajnálatot és értetlenséget vált ki Moszkvában, ahol követelik, hogy

ezek az országok változtassanak skizofrén álláspontjukon.

A szóvivő alaptalannak nevezte a vádakat, egyúttal elégedettségének adott hangot amiatt, hogy ezúttal nem uralkodott el az “agresszív európai szolidaritás”, és “az EU alapját képező országok” megpróbálnak józan és kiegyensúlyozott álláspontot képviselni.

Peszkov kilátásba helyezte, hogy Oroszország nem hagyja válasz nélkül Csehország és Bulgária “alaptalan” és “provokatív” vádjait, az “abszolút elfogadhatatlan” lépésekre adandó orosz választ azonban nem kívánta konkretizálni.

Andrej Babis cseh miniszterelnök április 17-én jelentette be, hogy 18 orosz diplomatát kiutasítottak, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. Kiderült ugyanis, hogy az a két orosz ügynök, aki brit vádak szerint 2018 márciusában az angliai Salisburyben megpróbálta megölni a kiugrott orosz kémet, Szergej Szkripalt, 2014-ben felrobbantott egy csehországi fegyverraktárt. Oroszország Csehország döntésre válaszul 20 cseh diplomatát utasított ki.

Április elején Olaszországban és Bulgáriában is lebuktak az orosz hírszerzés jól beépített ügynökei, utóbbi ország még januárban hazaküldött két orosz diplomatát.

Hétfőn a visegrádi négyek közös, Oroszországot elítélő nyilatkozatot fogadtak el, de a Lengyelország által megfogalmazott keményebb kiállást Orbán Viktor magyar miniszterelnök megakadályozta.

A kiutasítási hullám egyébként hatással volt a lengyel–orosz viszonyra is, Varsó a múlt héten három, Moszkva öt diplomatát minősített persona non gratának. Szlovákia pedig a csehekkel való szolidaritásra hivatkozva küldött haza három diplomatát.

Szijjártó Péter szerdán közölte, hogy Magyarország szolidáris Csehországgal, de nem tervezi, hogy orsz diplomatákat utasít ki.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2021.05.04. - 16:16

    “Magyarország szolidáris Csehországgal, de nem tervezi, hogy orsz diplomatákat utasít ki.”

    Semmi különös, csak Orbán járja a már jól ismert pávatáncot: szolidaritását fejezi ki Csehországgal, de előtte azért biztosította Putyint a hűségéről, és emlékeztette, soha nem azt kell figyelni, hogy mit mond, hanem azt, hogy mit csinál, vagyis jelen esetben mit nem csinál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.