Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A legtöbb vakcinához hasonlóan a koronavírus elleni oltásnak is vannak mellékhatásai. A beoltottakat általában meg is nyugtatják afelől, hogyha később karfájdalmat, fáradtságot, fejfájást, hányingert tapasztalnak, vagy lázasak lesznek, az nem baj, csak annak a jele, hogy az immunrendszer végzi a dolgát. Emiatt persze sokan úgy gondolhatják, hogy a mellékhatások elmaradása azt jelenti, hogy az immunrendszerük nem vértezi fel őket megfelelően a SARS-CoV-2 ellen. Ezt a kérdést tisztázta a Conversationben Veenu Manoharan, a Cardiff Metropolitan Egyetem immunológus előadója.

Mindenki megnyugodhat, a mellékhatások elmaradása nem jelenti azt, hogy nem alakul ki az immunitás. A Pfizer-vakcina klinikai kísérleteiben a résztvevők 50 százaléka nem tapasztalt mellékhatásokat, mégis 90 százalékuknál alakult ki védettség a koronavírus ellen. A Moderna esetében a gyakori mellékhatások a hivatalos útmutató szerint minden tizedik embernél jelentkeznek, a védettség pedig 95 százalékos.

Ennek magyarázata abban rejlik, ahogyan az immunrendszer kiépíti a védelmet a vírusok ellen egy vakcina hatására. Az említett két oltóanyag egy virális fehérjét, a vírus burkában található úgynevezett tüskefehérjét használja arra, hogy utánozza a vírusfertőzést, és kiváltsa az immunrendszer védekezését.

Az immunrendszer szinte azonnal reagál a virális tüskefehérjére: gyulladásos reakcióval támad, aminek az elsődleges jele a fájdalom és a láz. Ez a természetes (innate) immunreakció, és ez okozza tehát a gyakran előforduló mellékhatásokat egy-két nappal az oltás után.

A sokáig tartó, célzott immunitás – amely minden védőoltás elsődleges célja – akkor alakul ki, ha az immunválasz másik fajtája, az adaptív immunitás is aktiválódik. Az adaptív immunitás kiváltásába a természetes immunitás összetevői is besegítenek, eredménye pedig azoknak a T-sejteknek és antitesteknek a létrejötte, amelyek a vírusnak való legközelebbi kitettség esetén megvédenek a kórokozótól.

A természetes immunitástól eltérően az adaptív immunitás nem indít be gyulladásos folyamatokat, bár friss tanulmányok arra utalnak, hogy jelentősen hozzájárulhat a kialakulásukhoz. Néhány emberben a természetes és az adaptív immunreakciók által is kiváltott gyulladás összeadódik, és mellékhatásként nyilvánul meg. Másokban pedig, bár az immunrendszer megfelelően működik, ez a reakció nem éri el azt a szintet, amely észrevehető mellékhatásokat okoz. Akármelyik is a helyzet, a vírus elleni immunitás kialakul – írja Manoharan.https://qubit.hu/2021/04/28/miert-nem-baj-ha-valakinel-elmaradnak-a-mellekhatasok-a-koronavirus-vakcina-utan