Chloé Zhao kapta a legjobb rendezésért járó Oscart, a Nomadland lett a legjobb film

A járvány miatt a megszokott februári dátumnál később, április közepén adták át az amerikai filmakadémia díjait, az Oscarokat, és ugyan a cél a csúsztatással az volt, hogy végre ne online, hanem élőben rendezhessék meg a gálát, ez csak félig jött össze. A jelöltek és a díjazottak valóban mindannyian két Los Angeles-i helyszínen vettek részt az ünnepségen, de sok megszokott elem nem élőben zajlott, a zenei betéteket például előre rögzítették.

A másik feltűnő változás, hogy a sokkal kevesebb vendég és a kisebb helyszíni gála miatt fel is pörögtek az események: a legjobb rendezőnek járó díjat például helyi idő szerint este 9-kor kiosztották már, ami itthon hajnali hármat jelent.

Chloé ZhaoFotó: POOL/Getty Images via AFP

A legjobb rendező amúgy az előzetes várakozásoknak megfelelően Chloé Zhao lett a Nomadlandért (itthon A nomádok földje címmel fut). Ezzel ő lett a második nő, aki valaha nyerni tudott ebben a kategóriában (az első Kathryn Bigelow volt a The Hurt Locker után), és az első színesbőrű nő, aki nyert.

A különleges körülmények a hangulatra is hatottak: az idei gála meglehetősen visszafogott volt, nyilván a járvány miatt is, de hiányoztak a megszokott viccek és átvezetők, és a legtöbb kategória előtt rövid jeleneteket sem mutattak a filmekből. Ráadásul az idei Oscart nem kísérték olyan előzetes nagy felhajtások sem, mint mondjuk tavaly, amikor mindenki azzal foglalkozott, hogy megkapja-e végre Brad Pitt a szobrát.

Előzetesen arra számítottak a legtöbben, hogy a Nomadland fog tarolni: a 60+-osan egy lakóautóba kényszerülő nő életéről szóló film a modern prekariár munkaviszonyok sokak által dicsért bemutatása lett, Frances McDormand nagyszerű alakításával. Így aztán nem is okozott nagy meglepetést, hogy tényleg a Nomadland lett a legjobb film (amit az idei gálán a szokásokkal ellentétben valamiért nem utolsóként jelentettek be). A film az Oscar előtt már az összes komolyabb díjat, például a Golden Globe-ot is bezsebelte, így tényleg papírformaszerű volt Zhao filmjének győzelme. Ez a második alkalom, hogy egy nő által rendezett film kapja a legjobb film díját, hasonlóan a legjobb rendező kategóriához, itt is Kathryn Bigelow járt csak Zhao előtt.

Folytatva a Nomadland diadalmenetét, a legjobb színésznő Frances McDormand lett, az előzetes találgatások rendre vagy az ő, vagy Viola Davis (a Ma Rainey’s Black Bottom című filmben nyújtott alakításáért) valószínűsítették, így ez sem nagy meglepetés. Ez volt McDormand harmadik Oscar-díja: 1997-ben a Fargoért, 2018-ban pedig a Három óriásplakát Ebbing határában című filmért nyert.

Ebben a kategóriában indult még Vanessa Kirby, aki Mundruczó Kornél rendezte Pieces of a Woman-ben nyújtott játékáért kapta a jelölést.

A legjobb színésznek járó díjat Anthony Hopkins kapta, az Apa című filmben nyújtott alakításáért. A 83 éves Hopkins, egy öregedő, és demenciája miatt a megszokott világát és kapcsolatait is elveszítő férfit alakít Florian Zeller drámájában. Előzetesen sokan arra számítottak, hogy ezt a díjat a tavaly tragikusan fiatalon meghalt Chadwick Boseman kapja majd (a Ma Rainey’s Black Bottomban alakított szerepe után). Hopkinsnak ez a második Oscarja, 1991-ben A bárányok hallgatnak után díjazták. A mostani díjátadón nem volt jelen, és ez volt az utolsó kategória, amiben győztest hirdettek, utána hamar véget is ért a rendezvény.

A brit Daniel Kaluuya lett a legjobb férfi mellékszereplő a Judas and the Black Messiah című, a feketepárducok idején játszódó történeti filmben nyújtott alakításáért. Ezért a díjért idén még egy színész, Lakeith Stanfield is kapott jelölést ugyanebből a filmből.

A legjobb női mellékszereplő a 73 éves Yuh-Jung Youn a Minariban nyújtott alakításáért, ezzel ő lett az első koreai színész, aki valaha Oscart nyert. Yuh-Jung Youn hozta össze az este egyik legjobb színpadi alakítását is, amikor nyilvánosan megbocsátott mindenkinek, aki valaha rosszul ejtette a nevét. Az átadó után pedig valamiért megkérdezték tőle, hogy milyen szaga volt a díjat átadó Brad Pittnek, amire csak annyit tudott felelni, hogy nem szagolta meg, mert nem egy kutya. https://444.hu/2021/04/26/chloe-zhao-kapta-a-legjobb-rendezesert-jaro-oscart-a-nomadland-lett-a-legjobb-film