Nyitnak a teraszok, de nem biztos, hogy ki tudod majd fizetni

 

Az újranyitó vendéglátóhelyek vendégeinek 10-15 százalékkal kell majd többet fizetniük a járvány előtti időszakhoz képest. Az áremelés fő oka nem a féléves kiesés kompenzálása, hanem a dráguló élelmiszerek – írja a Portfolio.

Ma a kormány bejelentette, hogy szombattól újranyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Sokan biztosan örülnek, hogy újabb nyitásra kerül sor, de az árak lehet, hogy lehűtik majd a kedélyeket.

Az élelmiszerek áremelkedése a mindennapi vásárlások során is érezhető, a húspiacon huszonöt százalékos áremelkedés várható a takarmányárak növekedése miatt. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Portfoliónak azt is elmondta, hogy a járvány kezdete óta jellemző, hogy a vendéglátó egységek árkorrekciókat hajtanak végre, többen a kiszállítás megszervezésekor kénytelen voltak árat emelni vagy csökkenteni a túl nagy kínálat ellensúlyozására.

Kovács azt jósolja, hogy jó idő esetén az emberek megrohamozzák majd a teraszokat, a kereslet azonban nem biztos, hogy tartós lesz.

A koronavírus-járvány kitörése óta rengetegen váltak munkanélkülivé, megváltoztak a prioritások, külföldi turisták pedig egyelőre nincsenek.

Korábban elemzők is arról beszéltek a Forbes.hu-nak, felpöröghet az infláció a nyitással.

Fotó. Minap.hu