Túszejtés vádjával áll bíróság elé Matteo Salvini olasz szélsőjobboldali politikus
Italy's Interior Minister Matteo Salvini (R) shakes hands with Hungary's Prime Minister Viktor Orban at a press conference following a meeting in Milan on August 28, 2018. (Photo by MARCO BERTORELLO / AFP)

Túszejtés vádjával bírósági eljárás indul Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a szélsőjobboldali olasz Liga párt vezetője ellen, amiért 2019 augusztusában 19 napig nem hagyott kikötni egy Open Arms nevű civil hajót a szicíliai Lampedusa kikötőjében, mert annak fedélzetén 147, a Földközi-tengerből kimentett menekült is tartózkodott. Az olasz ügyészség nyomozása arra is rávilágít, hogy a hatóságok intézkedései a menekültekkel szemben emberéleteket követelnek.

A Guardian szombaton egy kiszivárogtatott hangfelvétel leiratát tette közzé, amiben az olasz hatóságok és a líbiai partiőrség telefonhívása olvasható. A nyilvánosságra hozott beszélgetés bizonyítékként szolgálhat az olasz hatóságok felelősségére több mint 100, a líbia tengeren rekedt menekült halálában.

2017. június 16-án pénteken Massoud Abdalsamad ezredes a Líbiában telefonhívást kapott az olasz partiőrségtől, hogy 10 menekülteket szállító gumicsónakot találtak a líbiai felségvizeken. Az ezredes erre azt a választ adta, hogy ,,most szabadnap van, a mai épp ünnepnap, de megpróbálok segíteni” majd hozzátette, ,,talán holnapra ott tudunk lenni”.  Abdalsamad még aznap úgy nyilatkozott, hogy ő és emberei számos bajba jutott menekültet mentettek meg. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) által összeállított adatsorok szerint azonban a hét végére 126 ember vesztette életét.

A felvételeket a szicíliai ügyészek készítették, akik a tengermentő jótékonysági szervezetek embercsempészetben való bűnrészességét vizsgálják. A nyomozásban az olasz ügyészek is közreműködtek, összesen 30 ezer oldalnyi leiratot készítettek a líbiai partiőrség tisztségviselőinek beszélgetéseiből. A dokumentumok rámutatnak a hatóságok teljes közömbösségére a menekültekkel és a nemzetközi joggal szemben.

A nyomozás arra enged következtetni, hogy Olaszország pontosan tisztában volt vele, hogy Líbia nem hajlandó, vagy egyszerűen nem képes menekült csónakok feltérképezésére a tengeren, ráadásul a hatóságok olasz civil szervezetek ellen is vizsgálatot indítottak megakadályozva ezzel, hogy privát mentőakciókba kezdjenek.

2017 márciusában több száz menekült indult el a Líbiában található Szabratából, majd kért segítséget az olasz tengeri mentőközponttól. A felvételek tanulsága szerint az olasz hatóságok többször is segítséget próbáltak kérni Abdalsamadtól és kollégáitól, de nem jártak sikerrel. A parti mentők később elvesztették a kapcsolatot a menekültekkel, majd napokkal később az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) 146 ember halálát erősítette meg, köztük számos gyermekét és terhes nőét.

2017 májusában két csónak hagyta el Líbiát több száz menekülttel a fedélzetén, melyből egy felborult az út közben. Az utasok felvették a kapcsolatot az olasz partiőrséggel, akik 55 alkalommal próbálták elérni Abdalsamadot, mind sikertelenül.  Az UNHCR 33 ember haláláról számolt be az incidenst követően. Egy bizalmas, az illegális migrációt visszaszorítani kívánó, Szófia hadműveletről készült 2018-as jelentés szerint a visszajelzések hiánya, az infrastrukturális hiányosságok, és a személyzet korlátozott jelenléte, valamint a nyelvi korlátok nagyban hozzájárulnak az emberéleteket követelő katasztrófákhoz az olasz partokon.

Matteo Salvini, 2018-as hivatalba lépése után kitiltotta az olasz kikötőkbe érkező  líbiai menekülthajókat. Ezt követően vagy 25 alkalommal került sor konfliktusra az olasz partiőrség és a mentőhajók között, melyből több eset is bűnügyi nyomozást vont maga után.  Belügyminiszterként kritizálta az EU menekültpolitikáját és hangoztatta, hogy a mentőakciók csak ösztönzik a líbiai bevándorlókat, hogy Olaszországba jöjjenek. A szélsőjobboldali politikus most egy 2019 augusztusában történt eset miatt áll bíróság elé.

A palermói ügyészség vádja szerint Salvini túszul ejtette és veszélybe sodorta a hajón lévőket azzal, nem engedte kikötni az Open Arms-t. A fedélzeten lévők közül többen inkább a tengerbe vetették magukat és a partra úsztak, mint hogy a tengeren vesztegeljenek. A spanyol hajó végül 19 nap után köthetett ki az eredeti 147 helyett 83 utassal a fedélzetén.

A szicíliai bíróság most megalapozottnak ítélte az ügyészség vádját és szeptember 15-ére tűzte ki az első tárgyalást az ügyben. Salvini szerint csak a munkáját és a „szent kötelességét” teljesítette mikor nem engedte kikötni a hajót. A szélső jobboldali politikus az alkotmányra hivatkozva érvelt, miszerint ő Olaszországot védte „Bíróság elé állítanak, mert megvédtem a hazámat”, mondta. Ügyvédje, Giulia Bongiorno szerint a túszejtés vádja nem állja meg a helyét, ugyanis az Open Arms bármikor elhajózhatott volna bárhová, a tiltás csak a kikötőre vonatkozott.

Salvini ellen egy másik ügyben is nyomozás indult, 2019-ben az olasz partiőrség  Gregoretti nevű, hajójának tiltotta meg hogy kikössön, mivel annak fedélzetén  116 kimentett bevándorló tartózkodott.

(Guardian)