Az ezerfős Bodrogkeresztúr a zarándoklat idején teljesen felbolydul. Az utcák tele vannak a külföldről érkező hívekkel, és nagy buszokkal szállítják őket ide-oda a fontosabb helyszínek – a zsidó temető, a központban lévő rabbiház és a helyi haszid zsidó alapítvány rendezvénysátra – között. Ottjártunkkor egy társaság éppen arra kért engedélyt a hatóságoktól, hogy leszállhassanak helikopterrel a falu határában, ezt azonban végül megtagadták nekik.

A felfordulás sok helyinek nem tetszik, az pedig főleg nem, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma sem állította meg a zarándokokat. Tavaly a polgármester egy helyi rendelettel teljesen lezárta a falut az ünnep hétvégéjén, idén azonban erre nem volt hatásköre.

„Meglepetéssel látom. Lejövök Keresztúrra, és tömegek föl-alá járkálnak, kontaktus van, másfél méterről szó sincs” – mondta az egyik helyi vendéglő tulajdonosa nekünk, akit néhány perccel korábban még a polgármester irodájánál láttuk, ahogy ingerülten felelősségre vonja a falu vezetőjét:

„Két hete azt mondtad nekem, hogy nem tarthatjuk meg a fiam szülinapját, mert az nem állítana jó példát. Akkor most hogy van ez?”

Mások szerint a hátrányok mellett előnyei is vannak annak, hogy a faluba ennyi külföldi érkezikhttps://hu.euronews.com/2021/04/16/imadkoztam-a-csodarabbi-sirjanal-es-a-fiam-feleseget-talalt-maganak?fbclid=IwAR1hEXy-IX4qqY1u5GEnrF91ML405Dp2IgImrHhd7uutkF92c5XouXzB_xI