Mint Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója kiderítette (direkt36.hu/444.hu, április 6.) a sanghaji Fudan Egyetem budapesti kampuszának beruházási költségeit a magyar kormány 540 milliárd forintra becsüli (nem jósolok, mennyi lesz valójában), ebből 450 milliárdot Kína hitelez, a kivitelezést kínai állami vállalat végzi nagyrészt kínai anyagokból, kínai munkával, viszont az egészet a mai és jövőbeli magyar adófizetők finanszírozzák. (Hozzáteszem: ez a hasonló projektek szokásos lebonyolítása szerte a fejlődő világban. Kezdem félreértésnek hinni, hogy Magyarország a fejlett országok OECD nevű szervezetének tagja.) A minta a Magyarországnak hasonlóan jövedelmező Budapest–Belgrádi vasútvonal volt, szintén egyedi akció az EU-ban.

Olyan apróságokról nem is beszélek, hogy a Fudan egyetemi alkotmányát 2019 decemberében átírták; kihúzták belőle a gondolatszabadságot, viszont belefoglalták, hogy az intézmény irányító magja a  Kínai Kommunista Párt munkahelyi szervezete – ha valaki ezt felhánytorgatná, mondjuk az erre való ún. parlamentben, a mi pártunk és kormányunk, ami rég nem foglalkozik efféle ízlésbeli finomságokkal, nyilván könnyedén lesöpörné valami retorikai mutatvánnyal, és Kövér László is megnyomná a ceruzáját néhány lepedő erejéig, azzal a dolog el lenne intézve. Hanem arra mégiscsak próbálok józan emberi logikával rájönni, hogy kinek hasznos ez és miért.

Ha tetszik, az írásokat elolvashatja a www.es.hu oldalon vagy a péntekenként megjelenő lapban. Már online is: www.es.hu/elofizetes