Felkerült a járványügyi oldal elhunytakat taglaló listájára egy 8 hónapos csecsemő, a gyerek azonban nem koronavírus-fertőzés következtében hunyt el – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Müller közölte, a baba környezetében sokan fertőződtek koronavírussal, ő maga is pozitív mintát adott, de halálához a Meningococcus okozta vérmérgezés vezetett.

Ezt a tájékoztatás szerint az igazságügyi orvosszakértő is megerősítette.

„Ez a tragédia is arra hívja fel a figyelmünket, hogy a koronavírus mellett más betegségekkel is meg kell küzdenünk napjainkban” – tette hozzá Müller Cecília.

Az oltásokról azt mondta az országos tiszti főorvos, hogy már több mint 2,6 millió embernek adták be a vakcinát Magyarországon, ami „rengeteg szorgos kéz” munkája. Az oltásból ugyanis nemcsak a beoltottak vették ki a részüket, hanem azok is, akik leszállították, illetve beadták a vakcinákat.

Müller közölte: a jövő héten több mint 28 ezer Janssen-vakcina is érkezik. amelyből csupán egyet kell beadni a páciensnek.

Müller Cecília megemlítette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a továbbiakban is használatra javasolja az AstraZeneca vakcináját, mert annak még mindig több az előnye. Ezt az ajánlást Magyarország is követi, az oltást a későbbiekben is alkalmazzuk. „A saját adataink is erre késztetnek bennünket” – fogalmazott a tiszti főorvos.

Elmondása szerint a vakcina miatt nem regisztráltak többletmegbetegedést, sőt, a trombózisos esetek száma a járvány előtt magasabb volt Magyarországon.