Szükség lesz még irodákra a járvány után?

A Budapesten kívüli modern bérirodaállomány mintegy 185 ezer négyzetméterre tehető, amely négy megyeszékhelyen koncentrálódik, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon. Új irodaterület átadása nem történt 2019-ben, a legutóbbi 2018-ban volt Debrecenben. A vidéki városok közül Debrecen modern bérirodaállománya a legnagyobb, 124 ezer négyzetméter, melyhez képest Pécs, Szeged és Miskolc jelentősen kisebb, 14–27 ezer négyzetméteres állománnyal rendelkezik.

2019 év végén a kihasználatlansági ráta Pécsett volt a legmagasabb, itt az irodák közel harmada állt üresen, Szegeden 25%, Debrecenben 24%, Miskolcon pedig 6%. 2020 elején Debrecenben és Szegeden volt folyamatban új irodaterületek építése, de tervezett, bérlői igényre váró irodaprojektet mind a négy megyeszékhelyen találunk. Az átlagos bérleti díjakat tekintve a budapesti 15,3 euro/hó/négyzetméter szinthez Szeged áll legközelebb 14 euro/hó/négyzetméteres díjjal. Miskolcon átlagosan 13, Debrecenben 11,5, Pécsett pedig 11 euro/hó/négyzetméteres bérleti díjon lehet modern irodát bérelni. Az MNB jelentése szerint a vidéki nagyvárosokban sokkal több közepes vagy annál nagyobb méretű cég jelenlétére lenne szükség egy érettebb irodapiac kialakulásához mind fejlesztési, bérleti és befektetési szempontból.

Koronavírus után: home office és megváltozott piaci igények

Jelenleg a járványügyi intézkedések miatt, aki csak teheti, saját otthonából dolgozik, és közülük sokan a jövőben sem feltétlenül szeretnének visszatérni heti 40 órára az irodába. Egyre elterjedtebb lesz a hibrid munkarend, amikor az irodába járás heti néhány otthoni munka is megengedett lesz. Így felmerül a cégvezetők fejében a kérdés, hogy mekkora iroda bérlésére lesz szükség, hiszen, ha egyszerre kevesebben vannak bent, nem lesz szükség akkora területre, mint ezelőtt. A korábban megkezdett irodaházfejlesztések azonban továbbra is folytatódnak, miközben a bérlők többsége a végleges döntéssel kivárja a járvány végét. Annyi bizonyos, hogy a járvány lecsengésével is szükség lesz az irodákra, a közösségi terekre, hiszen a legtöbb munkavállaló otthonában nincs meg a megfelelő infrastruktúra, illetve a lakások jelentős része nem is alkalmas az ergonomikus feltételek megteremtésére, a család és a munka elkülönítésére.https://eco.hu/hir/szukseg-lesz-meg-irodakra-a-jarvany-utan/