Az országgyűlési képviselők írásbeli kérdést tehetnek fel a parlamentben – így kérdezett rá Rig Lajos tapolcai jobbikos képviselő arra, fennáll-e a büntetőjogi felelőssége a sümegi polgármesternek és a képviselőknek a Ramassetter Látogatóközpont és a bölcsődeépület építésével összefüggő törvénysértések miatt.

Polt Péter a kérdést feljelentésként értékelte, ezért továbbította a levelet a nyomozó hatóságnak, ami a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította.

Rig Lajos egy másik kérdést is feltett a parlamentben. A két, európai uniós alapokból finanszírozott ügy olyan közpénzt érint, amire vonatkozólag a Magyar Államnak is elszámolási kötelezettsége van, így „nem kerülhető meg annak vizsgálata, hogy vajon a nyilvánvalóan megállapításra kerülő szabálytalanság nyomán keletkezik-e visszafizetési kötelezettség vagy sem?” A képviselő arra is kíváncsi volt, ha a 77 illetve 41 milliós pályázati pénz visszakövetelése bekövetkezik, azt átvállalja-e a Kormányzat vagy Sümeg városának kell azt megfizetni.

Dr. Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt írta februárban, hogy a szabálytalansági eljárások folyamatban vannak, végleges döntések még nem születtek, az eljárás lezárásáig további információk nem adhatóak ki.

A minisztérium is kellett az illegális hulladék elszállításához

A másik ügy, amire fény derült Sümegen Végh László polgármestersége alatt, hogy illegális hulladéklerakóként használtak egy természetvédelmi területet. A hulladék egyrészt egy újonnan létesített körforgalom, másrészt a Ramassetter Látogatóközpont kialakítása során keletkezett – számolt be a 444.hu tavaly nyáron.

A körforgalomépítés egyik kivitelezője a STRABAG Általános Építő Kft., míg a Rammassetter-ház felújítását egy önkormányzati tulajdonú céggel, a Sümegi Közszolgáltató Kft.-vel végeztette a város.

Mindkét kivitelező vállalta vállalkozói szerződésében, hogy a munka során keletkező hulladékot a saját költségén elszállítja.

Végh László polgármester akkor azzal védekezett, hogy a szemét csak „ideiglenesen” lett eltárolva a helyszínen. Hasonló beruházásoknál van lehetőség ideiglenes hulladéklerakásra, ha a kivitelező igazolni tudja, hogy a környékbeli hivatalos hulladékátvevő helyek éppen nem tudják az eltakarítandó hulladékot befogadni. Az igazolást azonban nem láthatta a 444.hu. A STRABAG arról tájékoztatta a lapot, hogy a zöldhatóság felhívása után a depóban ideiglenesen lerakott építési hulladékot alvállalkozóval elszállíttatta saját létesítményébe.

Rig Lajos, tapolcai jobbikos képviselő tavaly nyáron arról kérdezett a parlamentben, hogy az ingatlan, mely földhivatali bejegyzés szerint természetvédelmi terület, rendelkezik-e veszélyes hulladék és egyéb hulladék elhelyezésére jogosító engedéllyel? A képviselő szerette volna azt is megtudni, hogy a hulladékot hová jelölték ki elhelyezésre és hogyan kerülhetett természetvédelmi területen ledepózásra.

A kérdésre Shanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szűkszavúan válaszolt. A politikus arról tájékoztatta Rig Lajost tavaly augusztusban, hogy megkezdődött a hulladék elszállítása. Szerettük volna megtudni, hogy mi lett végül a törmelék sorsa. Németh Szabolcs az Átlátszó kérdésére azt mondta, a területet azóta megtisztították.

Csatolta a képviselő-testület januári határozatát, amiből az is kiderül, hogy

az építési hulladékot nettó 9,4 millió forintért szállíttatta el az önkormányzat, de a munkába bruttó 7,1 millió forinttal az Innovációs és Technológia Minisztérium is beszállt.

Hamis érettségi miatt nyomoznak a fideszes polgármester élettársa után

A sümegi ügyek itt még nem érnek véget. Közokirat-hamisítás büntette miatt nyomoznak ugyanis a Sümegi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó Krisztina ellen. Erről a 168 Óra tavaly ősszel számolt be.

A gyanú szerint hamis érettségi bizonyítványt nyújtott be Szabó Krisztina, amikor felvételizett a Pécsi Tudományegyetemre. Amennyiben ez igaz, érvénytelennek kell tekinteni a jelenlegi munkakör betöltéséhez szükséges felsőfokú, szakirányú végzettségét is – írta a lap.

A fideszes Végh László 2014-ben vette át a Veszprém megyei város vezetését; élettársa Szabó Krisztina 2015-ben adott egy interjút, akkorra már a korábbi igazgató helyére ültették a Sümegi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft.-nél.

A kft. az önkormányzat, illetve a Sümeg Kistérségi Többcélú Társulás fenntartásában működik, aminek Végh László az elnöke.

A rendőrség először megszüntette az eljárást, arra hivatkozva, hogy a „rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése”. A Pécsi Járási Ügyészség azonban 2020. augusztus 26-án hivatalból hatályon kívül helyezte a Pécsi Rendőrkapitányság eljárást megszüntető határozatát és elrendelte a nyomozás folytatását.

Rig Lajos tapolcai jobbikos képviselő februárban kérdezett rá az ügyre: „a Pécsi Rendőrkapitányság 2020. július 28-án kelt Határozata rögzíti, hogy az érintett személy érettségi bizonyítványát a rendőrség bűnjelként lefoglalta és a vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy a Budapesten kiállított érettségi bizonyítvány kapcsán Szabó Krisztina neve nem szerepel az intézmény osztályanyakönyvben és az E-42/1995. számra kiállított érettségi bizonyítvány törzslapja sem található meg. Kérdezem mindezek kapcsán a Legfőbb Ügyész Urat, hogy: Mikor kerül meg gyanúsításra közokirathamisítás miatt Sümeg és térsége egészségügyét irányító Szabó Krisztina, aki diplomás orvosokat irányít és akinek az érettségi bizonyítványát a Pécsi Rendőrkapitányság lefoglalta, mivel álláspontjuk szerint az hamis? Az elmaradt gyanúsítás oka lehetett-e az, hogy a nyomozást külső személyek valamilyen formában megpróbálták befolyásolni?”

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész válaszából az derült ki, hogy

a gyanúsított kihallgatására ezidáig nem került sor.https://orszagszerte.atlatszo.hu/hamis-erettsegi-szabalytalan-unios-beruhazasok-illegalis-hulladek-zuros-ugyek-a-kisvarosban/?fbclid=IwAR37GF7dq_f_XDwPM1wn4Q6LOVEqkR-FWsy4lyXaIYwBehrXDBmIs47gD5w