Nagyon magasan platózik a harmadik hullám

Erős jelei vannak annak, hogy csökken a járvány harmadik hullámának az ereje. Kivédve nincs, földre se vittük, győzelmet még nagyon-nagyon korai lenne hirdetni. A törékeny javulást egy túl korai nyitás pedig teljesen lenullázhat, mint arra Chile példája is figyelmeztet minket. 

Ami mindenképpen kedvező adat: kevesebb új fertőzöttet regisztráltak ezen a héten, mint az előzőn. A hosszú hétvége ugyan eléggé összekuszálja a statisztikákat szombatból nagyjából jövő csütörtökig, mert az ilyenkor szokásos kevesebb teszttel kevesebb új fertőzöttet találnak majd.

Az mindenesetre biztató, hogy már a hosszú hétvége előtt megfigyelhető volt, hogy a napi adatok kedvezőbben alakultak az egy héttel korábbinál (a szombat az előző szombatihoz képest, a kedd ugyanígy az előző keddhez képest, stb). Ez az összehasonlítás hívta fel január végén a harmadik hullám érkezésére a figyelmet, és jelezheti most, hogy talán megvolt a járvány tetőzése.

Rózsaszínnel azokat a napokat emeltük ki, amikor az új fertőzöttek napi száma meghaladta a 7 nappal korábbi adatot.

Hogy túl vagyunk a nehezén, azt azért még korai lenne kijelenteni. Nagyon magas, bőven 20 százalék feletti az összes vizsgálaton belül a pozitív tesztek aránya, vagyis nehéz felmérni, hogy mennyire kiterjedt a járvány.

És továbbra is óriási nyomás alatt van az egészségügy, 11 571 covid-fertőzött van kórházban, 1 440-en pedig mesterséges lélegeztetést kapnak. Ez azt jelenti, hogy az egészségügy minden kapacitására szükség van a koronavírus-fertőzöttek ellátására, átcsoportosítva az erőforrások nagyon nagy részét az egyéb területekről. És sok helyen ez sem elég ahhoz, hogy a túlterhelt intenzív osztályokon megfelelő minőségű ellátást tudjanak biztosítani a legsúlyosabb állapotban lévő betegeknek.

Ahhoz elvileg kellene 1-2 hét, hogy az új fertőzöttek számában látható javulás a kórházi adatoknál is megmutatkozzon. Ehhez képest az új fertőzöttek számának csökkenése után alig pár nappal stagnálni kezdett a kórházban fekvők és a lélegeztetőn lévők száma is. Ami persze jó hír, csak egyelőre érdemes óvatosan kezelni ezeket az adatokat. https://444.hu/2021/04/04/nagyon-magasan-platozik-a-harmadik-hullam