Izrael új kémrepülőgépe több ezer célpontot figyel egyszerre

Az Oron repülőgép. Nyolc-kilenc óra a levegőben – Fotó: IDF szóvivő

A levegőből egyszerre figyeli Szíriát, Libanont és Gázát, ellenséges rakétaindításokat észlel, távoli stratégiai célokat hallgat le, dokumentál és továbbít: nyolc év fejlesztés és átalakítás után a Gulfstream cég és a Védelmi Minisztérium átadta a hadseregnek a világ egyik legjobb kémrepülőgépét.

A Védelmi Minisztérium és az amerikai Gulfstream repülőgépgyártó ma (vasárnap) átadta a légierőnek az IDF új kémrepülőjét, az Oront. Az amerikai vállalat G-550-es modellű magánrepülőgépét nyolc év hosszú fejlesztés után alakították át katonai repülőgéppé a légierő számára.

Az „Oront”, amely korábban a Negev-i Nabatim-bázishoz érkezett, várhatóan a következő napokban fogják hivatalosan is felvenni a Légierő Nahson Századában, amely hasonló repülőgépeket üzemeltet távoli és stratégiai célpontok fényképezési és hírszerzési küldetéseihez. A repülőgép legfőbb újítása az általa szállított speciális radar.

A gép a Nabatim bázisra érkezik ma – Fotó: IDF szóvivő

Izraeli rendszerrel, a repülőgép összes érzékelőjének felhasználásával az Oron képes lesz friss és azonnali célképet készíteni, szinte korlátlan sugarú körzetben. A repülőgép-rendszerek képesek lesznek észlelni rakétaindításokat, cirkáló- és tengeri rakétákat, valamint különböző helyekről egyszerre induló ellenséges repülőgépeket és légvédelmi rakétákat, több ezer mérföld távolságban.

“Példátlan mennyiségű célmeghatározást kap a légierő és a fegyveres erők, így nyomon követhető lesz az ellenség tevékenysége és rakétaindításai Szíriából és Libanonból, ugyanakkor azt is tudni fogjuk, hogy mi történik a Gázai övezetben” – magyarázta Janiv Rotem dandártábornok, a védelmi minisztérium kutatási és fejlesztési csapatának vezetője. Hozzátette, hogy a gépet Izraeltől távoli missziókra is fel lehet használni, és azt is megjegyezte, hogy az új szerzemény nyolc-kilenc órán át képes repülni egyfolytában 30-40 000 láb magasságban.

A kémrepülőgép rendszereit úgy tervezték, hogy bármilyen időjárási, felhő- vagy láthatósági körülmények között működjenek, mert ez egy intelligens radar, amely a sok más érzékelőn túl egyszerre képes észlelni a célpontok ezreit. Az információk valós időben történő átvitele ugyanarra az intelligens rendszerre a mainál kisebb üzemeltetői csapat repülését teszi lehetővé.

Az IAI alelnöke, Joav Turgeman a Ynetnek elmondta, hogy “ez egy olyan irtózatos képességű repülőgép, ami semmiben sem emlékeztet más, a légierő hasonló repülőgépeinek képességeire, amelyek főleg a légi irányítással foglalkoztak. “Az egyedülálló radarral rendelkező új repülőgép arra fog összpontosítani, hogy nagy teljesítménnyel és jó felbontással uralja a teret, rengeteg adatot fogadjon az ellenség területéről, és mesterséges intelligencia felhasználásával azokat valós időben továbbítsa támadás céljából.”

Felavatják az új repülőgépet ma Nabatim bázison, ma – Fotó: IDF szóvivő

Kifejtette, hogy a radar 360 fokos lefedettséggel képes elektronikusan beolvasni a teret. “Az a tény, hogy a radar a levegőből fog beolvasni, a föld gömbölyű alakjának köszönhetően előnyt jelent a földi radarokhoz viszonyított pásztázási távolsághoz képest” – mondta Turgeman.

Az Egyesült Államokban számos, az izraeli igényekhez igazított teszt- és repülősorozaton esett át. Izraelbe érkezve a repülőgép azonnal bekerült a légierő integrációs és felvételi folyamatába, mely várhatóan egy-másfél évig tart. Nem elképzelhetetlen, hogy a Légierő ennek során az új repülőgépet operatív műveletekre is beveti majd. A felszívási folyamatban a légierő személyzete mellett a Hírszerzési Osztály, a Honvédelmi Minisztérium Fegyverfejlesztési Osztályának kutatási és fejlesztési szakértői, valamint az izraeli Elta vállalat tagjai is részt vesznek.