Jakab Péter indulna a Miskolc I-es választókörzetében Csöbör(?) ellen

Ez még nem hivatalos bejelentés, csak a politikus jelezte szándékát 2022-re.

„Szeretném magam megmérettetni, ez azonban még nem hivatalos bejelentés, hanem egy számomra fontos szándék jelzése” – nyilatkozta lapunknak a Jobbik elnöke. Jakab Pétert az után kerestük meg, hogy kedden, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: szülővárosában elindulhat az I-es választókörzetben a 2022-es országgyűlési választáson.

Jakab Péter – aki ma már a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje – 2018-ban listán került be a parlamentbe, azóta az ellenzéki összefogás egyik vezérszónokaként élesen támadja a kormány döntéseit, intézkedéseit. Mára ő vált a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelöltté a legutóbbi Závech felmérés szerint.

Az ATV éppen ennek a felmérésnek az apropóján kereste meg Jakabot, a beszélgetés során aztán a Jobbik elnöke azt mondta: szívesen indulna a jövő évi országgyűlési választáson egyéniben Miskolcon, hiszen „a város szívügye”, és 2018-ban alig 127 szavazattal kapott kevesebbet, mint a Fidesz jelöltje, Csöbör Katalin (az idézett rész a videóban 7:35-nél kezdődik).

Várható tehát, hogy ő lesz 2022-ben is a fideszes jelölt kihívója? Hogyan fog eldőlni az ellenzéki térfélen ez a kérdés? – intéztük kérdéseinket a Jobbik elnökéhez, aki e-mailben válaszolt megkeresésünkre.

– Az ellenzéki pártok döntöttek arról, hogy mind a 106 választókörzetben egy az egy ellen fogják kihívni a Fidesz jelöltjeit – írta Jakab. – Hogy ki legyen az ellenzék közös jelöltje, az minden választókörzetben előválasztáson fog eldőlni, a járványügyi helyzettől is függően várhatóan ősszel.

Az tehát biztos – hangsúlyozta –, hogy a Fidesznek egyetlen valódi ellenzéki kihívója lesz 2022-ben, az idei előválasztáson azonban mindenki elindulhat, aki elfogadja az indulás feltételeit. – Az, hogy én is indulni szeretnék Miskolcon, nem meglepő, hisz itt születtem, itt élek most is, és itt voltam 8 évig önkormányzati képviselő. Ennek megfelelően szeretném magam megmérettetni, ez azonban még nem hivatalos bejelentés, hanem egy számomra fontos szándék jelzése.

Hozzátette ugyanakkor: csak a Jobbikon belül is vannak mások is, „akik már bizonyítottak az Avast is magába foglaló választókörzetben, és akiket teljes mellszélességgel tudnék támogatni az ellenzék közös jelöltjeként”. – Velük most is együtt dolgozok azon, hogy Miskolc a kormányváltás után ne alamizsnát kapjon, hanem azt, ami ennek a városnak jár. Látom, hogy milyen elvonásokat szenved el Miskolc, és azt is látom, hogy ezt a pénzt nem akkor szerezzük vissza a miskolciaknak, ha megalkuszunk a kormánnyal, hanem akkor, ha legyőzzük. Ezért fogtunk össze, és ezért fogom személy szerint én is – akár képviselőként, akár az új kormány tagjaként – Miskolcot visszahelyezni méltó helyére Magyarország térképén – nyilatkozta Jakab Péter.