Skip to content

Bíróság: erkölcsös és hasznos volt a Horthy-szobor leöntése

Bíróság: erkölcsös és hasznos volt a Horthy-szobor leöntése

Bár rongálásnak számít, de „erkölcsileg pozitív” és „társadalmilag hasznos” volt, hogy Dániel Péter Kerekiben piros festékkel öntötte le a Horthy-szobrot – mondta ki ítéletében a Siófoki Városi Bíróság.

A kereki Horthy-szobrot piros festékkel leöntő Dániel Péter ügyvédet az ügyben szerdán első fokon ítéletet hirdető Siófoki Városi Bíróság bűnösnek mondta ki rongálás vétségében a sértettnek okozott vagyoni kár miatt, de kimondta azt is, hogy cselekedete „erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt”.

A nagy sajtóérdeklődést kiváltó per ítélethirdetésén a sértett, a szobrot állító kereki önkormányzati képviselő nem jelent meg, viszont a szoboravatáson is részt vevő Gój Motorosok képviseltették magukat, és felvételt is készítettek.

A bíróság nem jogerősen „a véleménynyilvánítás határait túllépő” Dániel Pétert a legenyhébb büntetésként megrovásban részesítette, és a per során felmerülő 121 600 forint megfizetésére kötelezte. Az ügyészség az ítélet ellen súlyosbításért és pénzbírság kiszabásáért, a vádlott pedig azért fellebbezett, hogy mondják ki a bűncselekmény hiányát, valamint azt, hogy a cselekmény nem jelentett veszélyt a társadalomra.

Dániel Péter a leöntött Horthy-szoborral
© Dániel Péter

A bíró az ítélet indoklásában kifejtette: a szoborállítást kezdeményező Sas Attila, a kereki önkormányzat képviselő-testületének tagja, valamint Csicsai László alpolgármester már 2007-től szorgalmazta, hogy hozzanak létre a községben egy turisztikai látványosságot is jelentő emlékparkot. Az ügyben sértettként szereplő Sas Attila kezdeményezésére az ötfős képviselő-testület három szavazattal döntött arról tavaly év végén, hogy a település egyik terét Horthy Miklósról nevezzék el.

Az idén a sértett azzal a kéréssel fordult a helyi testülethez, hogy engedélyezze a téren egy ember nagyságú Horthy-szobor felállítását, amelynek a költségeit ő állja. A szobrot május 13-án avatták fel. Előtte néhány nappal egy hírportálon Dániel Péter kilátásba helyzete, hogy tiltakozásul piros festékkel fogja leönteni a szobrot. Ezt később meg is tette „tömeggyilkos”, illetve „háborús bűnös” feliratokat akasztva rá. Tettével 100 499 forintos meg nem térülő kárt okozott a sértettnek, aki nem igényelte a kár megtérítését, és saját költségén helyrehozatta a szobrot. Az alkotás a bíróság szerint a kulturális javak körébe tartozó tárgyi értéknek tekinthető, szakipari munka rangján értékelhető, és művészeti értéket nem képvisel.

Dániel Péter a tettet beismerte, de a bűnösségét nem. Arra hivatkozott, hogy a cselekmény politikai véleménynyilvánítás és jogos tiltakozás volt. Álláspontja szerint a szoborban kár nem keletkezett, hiszen az értékesebbé vált, drámai tartalmat nyert. Megítélése szerint tettének nincs társadalmi veszélyessége, így büntetőjogi felelőssége sem állapítható meg.

A bíróság a védekezését nem találta elfogadhatónak, mivel a vádlott véleménynyilvánításával kárt okozott más vagyonában, és veszélyesnek mondható a társadalomra annak a magatartása, aki ilyet tesz. A bíró szerint Dániel Péter túllépte a szabad véleménynyilvánítás határait, károkozó magatartása jogellenes, ez alapozza meg a büntetőjogi felelősségét a rongálás vétségében.

A bíró kifejtette, a vádlott a szoborrongálással annak a vélemények adott hangot, hogy Horthy személye nem méltó a szoboremelésre. Közölte, Horthy szerepének értékelése nem feladata a bíróságnak, de megállapítható, hogy közvetett módon, a kárpótlási törvényeken keresztül az állam elismerte történelmi felelősségét az 1939-89 közötti korszak bűneiért. A kárpótlási törvényekkel elismert jogsértések közé tartozik az az időszak is, amikor Magyarország kormányzójaként Horthy Miklós mint legfőbb közjogi méltóság nem élt halasztó jellegű vétójogával, és aláírásával szentesítette a zsidótörvényeket. „E tények a kárpótlási törvényeken keresztül, a jog által is deklaráltan, megkerülhetetlenül rámutatnak Horthy Miklós és mindazok történelmi felelősségére, akik a jogalkotásban és ezek végrehajtásában részt vettek” – fogalmazott a bíró.

Ezt figyelembe véve a bíróság álláspontja az, hogy a „vádlottnak a szoborállítás elleni tiltakozása a jog által is méltányolt, erkölcsileg pozitív tartalmú, és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt, magatartásával azonban a szabad véleménynyilvánítás határait túllépte”. A cselekmény társadalmi veszélyessége – személyes indítékait és családi érintettségét figyelembe véve és javára értékelve – olyan csekély fokú, hogy vele szemben a legkisebb büntetés kiszabása vagy egyéb intézkedés alkalmazása is szükségtelen – mondta a bíró.

Beszélt arról is, hogy a Horthy Miklós rehabilitálására irányuló törekvések ellentétesek a kárpótlási törvények szellemiségével, aláássák a múlt bűneivel kapcsolatos közmegegyezést.

Dániel Péter a tárgyalás után a sajtónak nyilatkozva megköszönte a siófoki bíróság „korrekt és visszafogott” döntését. Az ügy morális és történelmi tartalma miatt nem fogadhatja el a megrovást sem, ezért fellebbez, és kéri, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel – tette hozzá.

A budapesti ügyvéd korábban kaszinótojással kente be a kiakasztott Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát, valamint összeketchupozta az Alaptörvény Asztalát is.

Dániel Péter ügyvéd még májusban öntötte le a Kerekiben két nappal korábban felállított Horthy-szobrot vörös festékkel. Az akcióról maga a tettes számolt be saját Facebook-oldalán, ahol azt írta, „demokratikus jogállamban nem kaphat szobrot egy tömeggyilkos háborús bűnös”.

hvg.hu


               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



15 Comments

  1. Névtelen
    2021.04.02. 16:52

    Azonnal gyűjtést kell indítani Dániel Péter számlaszámra
    Nem lehet a diktatúrák ( Horthy, Orbán) áldozata.

    5
    3
  2. Névtelen
    2021.04.02. 17:46

    „Horthy még az eléggé szigorú szövetségesek megítélése szerint sem volt háborús bűnös, ezért nem is került szóba a neve Nürnbergben, és mehetett békével, ahová akart. Horthynak Hitler, Veesenmayer, és Echman személyes magyarázta el, hogy mi az az „endlösung” de ő, mind a háromnak azt válaszolta, hogy érti , de hatszázezer embert( nem zsidót mondott, hanem embert ) nem lehet kivégezni. Endre és Baky és Imrédy ellen- akik a vidéki zsidóság elhurcolását kezdeményezték , Horthy tudomása és jóváhagyása nélkül – büntetőeljárást indított, ami elől ezek a rohadékok Berlinbe menekültek, onnan hozták őket vissza a háború végén, majd végezték ki őket ! Ezek, röviden a tények. Ez a végtelenül buta XXXXX tehát önmaga butaságának áldozata.”

    4
    3
  3. Névtelen
    2021.04.03. 06:09

    Ha valami erkölcsös és hasznos volt az a tegnapi napon történt Ferencvárosban,mikor helyre tették a szivárványos szobrot!😏

    7
    2
    • Névtelen
      2021.04.03. 08:05

      Így ahogy mondod, kedves Józsi néni. Ha már beszélünk: hogy van a kedves eresz, és hogy van a kedves lengyel narkós barátod vagy barátnőd?

      4
      6
    • Névtelen
      2021.04.04. 18:36

      Egy férfi két ökölcsapással ledöntötte. Lehet provokálni ismét. Mi közünk is van a BLM-hez?

  4. Névtelen
    2021.04.03. 07:28

    Így van.A kormány horty náci emlékcsapata intézkedett.Ha még két napig kint van a szobor,akkor mind elbuzultak volna húsvét hétfőre.Szájer meg Kocsis máté is megnézett egyszer egy ilyet és mi lett a vége…:):):):):))

    5
    2
    • Névtelen
      2021.04.03. 09:57

      Horthy

      1
      1
      • Névtelen
        2021.04.04. 08:20

        horti

        4
        2
  5. névtelen
    2021.04.04. 14:19

    Vélhetően zsidó volt a bíróság, mint ahogy ez az alak is!

    5
    1
    • Névtelen
      2021.04.04. 16:07

      Valamilyen érthetetlen oknál fogva a zsidók -sem -nem szeretik hortit. Lehet,hogy ehhez van köze:

      „Adolf Eichmann és alig 150 fős „zsidótlanító” kommandója álmában sem gondolta, hogy rekordot tud dönteni Magyarországon. Egyetlen országban sem tudtak ugyanis ilyen rövid idő alatt ennyi embert megsemmisítő táborba küldeni.’

      • Névtelen
        2021.04.04. 18:33

        Horthyról , Szálasiról nem kicsit hamis az érvelésed.

        Hiába mondott volna le, Szálasi például szembemenvén a minket megszálló németekkel, érvényesnek ismerte el az akkori nemzetközi jog szerint érvénytelen Wallenberg-féle menleveleket, és két védett gettót felállítva megakadályozta a fővárosi zsidók elszállítását, mégis az elsők között köttette fel a háború után a bosszú népe.

        „Forrás Karsai László, itt:

        Bár a németek kemény nyomás alá helyezték, 1944. november közepén ennek ellenére megszerveztette a nagy és a nemzetközi, más néven védett gettót Pesten. A németek figyelmeztették arra, hogy a védlevelek a nemzetközi jog szerint érvénytelenek, Szálasi mégis elismerte azokat.”

        „Karsai László
        Szálasi ​Ferenc 4 csillagozás
        Politikai életrajz
        Karsai László: Szálasi Ferenc
        Megnézem4.275 FtLíra · 4.500 Ft –5%
        Megnézem3.200 Ft-tólMolyok eladó könyvei
        RákeresekKönyvtár
        „Szálasi ​Ferenc politikai életrajzának megírása során több kérdésre próbáltam választ adni: ki volt, milyen (magán)ember volt? Miért hagyta ott a biztos karrierrel kecsegtető katonai pályát, miért lett politikus?…”

      • Névtelen
        2021.04.04. 18:51

        Imádtok magyarellenesnek lenni, mi?

        „ÚJABB ZSIDÓ TÖMEGSÍRT FEDEZTEK FEL ROMÁNIÁBAN
        Kibic
        2019. július 3, szerda

        „Nézd csak a románok példáját. Mindkét világbajnokságon részt vettek, mindkettőben árulóként végeztek(és győztesként a békekötéseknél). Ma Európa 10. legnagyobb országa és nem kell nagy jóstehetség hogy hamarosan a Moldovai Köztársaságot is de jure is, nemcsak de facto bekebelezik.”

      • Névtelen
        2021.04.04. 19:17

        Horti egy beszari hernyó volt. A mi lett volna,hogy az a f@szt se érdekel.De ha már szereted az ilyesmit akkor itt van egy idézet magától vitéz hortitól, a „hogyan akartam lelőni hitlert” című handabandából.Ilyen jóságos volt ez a mi emberünk.

        „Sok mindenféle részlet elhomályosodott emlékezetemben, arra azonban egészen pontosan emlékszem, hogy kiszállásom előtt kétszer is magamhoz vettem pisztolyomat és megint kétszer vissza is tettem. Tudtam, hogy – eltérően Hitler tábornokaitól – nem motoznak meg fegyver után, azonban a bíráskodás joga magasabb Lényt illetett meg. Pisztolyom a vonatban maradt.”

        3
        3
  6. Névtelen
    2021.04.04. 22:20

    Bocs, de engem nem érdekel ki hová tartozik, a a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak itt önbíráskodás és nemcsak rongálás történt. A bíróság részrehajló döntést hozott.

    • Névtelen
      2021.04.13. 07:24

      Most méltatja Dániel elvtársat a 444. 😂🤣😁🤣

      „Az online lincshangulatot még ijesztőbbé teszi, hogy az illető egész biztosan nem a kép forrása, hanem a rengeteg megosztójából pusztán az egyik.

      A képet ugyanis, mint azt az érintett a 444-nek megerősítette, Dániel Péter egykori gyurcsányista-, manapság általános Fidesz-ellenes aktivista posztolta ki a Tiltakozzunk a Klubrádió elhallgattatása ellen! nevű fb-csoportba. Az évek óta Izraelben élő Dániel a 444-nek cseten azt írta, hogy

      „Egy neve elhallgatását kérő magyarországi kontaktom küldte priviben. Sok anyagot kapok ilyen módon, mert én le is hozom ezeket.”
      Az első látásra is ollózásnak tűnő grafikáról Dániel annyit mondott, hogy

      „kapcsolatom szerint ez Magyarországon készült. A képet pedig készen kaptam. A csoportjainkban már 200 ezernél is többen látták. (…) Örülök, ha ezzel ki tudtam b… a sz.. g… Semj….”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük