Idén is csatlakozott a Föld órája akcióhoz Miskolc

Az akció célja hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás és az energiapazarlás problémakörére.

Előtte…
Fotó: Mocsári László
Minden fény kialudt egy órára a miskolci városházán szombaton este fél kilenckor. Nem műszaki hiba történt, Miskolc önkormányzata idén ezzel a gesztussal csatlakozott a Föld órája nevű kezdeményezéshez.
A Föld óráját 2007 óta minden évben március utolsó szombatján tartják – kivéve, ha az egybeesik nagyszombattal. A WWF által indított figyelemfelhívó akcióban rendszerint emblematikus épületek borulnak sötétbe 2008 óta már szerte a világon.
A szervezők ilyenkor évről-évre arra kérik a résztvevőket, hogy egy órára kapcsolják le valamennyi lámpájukat, kapcsolják ki valamennyi elektromos fogyasztójukat otthonukban, vagy abban az intézményben, létesítményben, amely csatlakozott a kezdeményezéshez.
…utána
Szombaton helyi idő szerint este fél 9-kor világszerte sötétségbe borultak a nagyvárosok és kis települések díszkivilágításai, hogy kifejezzék elkötelezettségüket bolygónk megóvása iránt. A Föld óráján a Diósgyőri vár világítását is lekapcsolták.
Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, példát szeretnének mutatni azzal, hogy hazánk egyik legismertebb turisztikai nevezetességénél is odafigyelnek a környezettudatosságra, környezetvédelemre.
– A várban nemcsak ebben az egy órában, hanem az év minden napján igyekszünk tenni azért, hogy ennek a küldetésünknek eleget tegyünk. A borozóban például nem használunk eldobható evőeszközöket, a vár termei mozgásérzékelővel vannak ellátva, így ha nincs ott senki, akkor lekapcsol a világítás, és természetesen energiatakarékos izzókat használunk. Tavaly a Középkori Forgatagon pedig igyekeztünk arra ösztönözni a látogatóinkat, hogy a műanyag poharak helyett a Diósgyőri vár logójával ellátott korsókat használjanak – sorolta.
A párizsi Eiffel-toronytól a New York-i Empire State Buildingen, a római Colosseumon és a Sydney-i Operaházon át a dubaji Burdzs Kalifáig az épületek és látványosságok ezreinek díszkivilágítása kapcsolt le március 30-án 20:30-kor ugyanazzal a céllal: felhívni a kormányok, vállalkozások és egyének figyelmét arra, hogy együtt tegyenek egy élhetőbb és fenntartható jövőért.
Idén is rengeteg ország vett részt az akcióban, hogy mindenkit cselekvésre buzdítsanak a helyi problémák megoldásáért. Az elmúlt évtizedben a Föld Órája mozgalom milliókat inspirált arra, hogy csatlakozzanak a különböző természetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos kezdeményezésekhez.