Helikopterbaleset Alaszkában, meghalt Csehország leggazdagabb embere

Öten meghaltak, egy ember pedig súlyos állapotban van, miután szombaton balesetet szenvedtek helikopteres síelés közben. Ennek lényege, hogy a síelők nehezen megközelíthető hegycsúcsokról siklanak le, ahová csak helikopterrel lehet eljutni. A jármű egy gleccser közelében csapódott a földbe.

New York Times szerint az áldozatok közt van Csehország leggazdagabb embere, Petr Kellner is, akinek vagyonát 17,5 milliárd dollárosra becsülte a Forbes magazin.

A baleset okait egyelőre vizsgálják, annyit lehet tudni, hogy a mentőegységeket szombat este tíz órakor értesítették: a helikopter nem tért vissza aznapi útjáról.

Helikopteres síelés KanadábanFotó: HUGHES HERVE/Hemis via AFP

Kellner gyakori vendég volt a síközpontban, ahol heti 15 ezer dolláros áron kínálják a helikopteres síelési szolgáltatásokat. Az üzletember a 90-es években alapozta meg vagyonát egy befektetési alap létrehozásával, majd bevásárolta magát Csehország legnagyobb biztosítótársaságába.

Tavaly 1,1 milliárd dollárért megszerezte a Central European Media Enterprises nevű közép-európai médiacéget, melynek Bulgáriában, Csehországban, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában vannak tévécsatornái. Egy másik, szintén Kellner tulajdonában álló cégcsoport 2019-ben adta el a magyarországi Telenor-cégek 25 százalékát az Antenna Hungáriának.

Néhány éve felmerült, hogy megvenné a Chelsea focicsapatát is jó barátjától, Roman Abramovicstól.