A DK szerint Veres Pálnak egyeztetnie kellett volna a pártokkal a kuratóriumi tagságáról.

Miskolc polgármesterének egyeztetnie kellett volna az őt támogató pártokkal, mielőtt elfogadta a Miskolci Egyetem kuratóriumi tagságáról szóló felkérést – tette közzé állásfoglalását közösségi felületén a Demokratikus Koalíció miskolci elnöksége szerdán este. A politológus úgy látja: a közlemény finom jelzés arra, mennyire eltérő az egyes baloldali pártok véleménye és stratégiája.

A Miskolci Egyetem kuratóriumának elnöke, Varga Judit március 22-én kérte fel Miskolc függetlenként indult polgármesterét, Veres Pált, hogy vegyen részt az intézményt működtető grémium munkájában. A város korábbi polgármesterének megüresedett helyére szóló felkérés indoklásában úgy fogalmazott: „Hiszem, hogy az egyetem és a város jó együttműködése egy olyan szimbiózissá válik, amelyből Miskolc lakói és az egyetemi polgárság egyaránt profitál, s amely biztosítéka lesz az egész régió fejlődésének. Ebben mi, borsodi emberek mindnyájan érdekeltek vagyunk!”

Nagy lehetőség a felkérés

Az egyetemi kuratórium elnökének invitálását Veres Pál elfogadta, és még aznapi közösségi bejegyzésében leírta: „Nem elsősorban személyesen, hanem a város számára érzem nagy lehetőségnek a felkérést…” Később hozzátette: „A Nagy-Miskolc programban a fiatalok Miskolcon tartását tűztük ki egyik legfontosabb célul, ennek teljesítésében is nagy segítség lehet, ha a város és az egyetem szorosabban működik majd együtt. Én ezen dolgozom majd.”

A polgármester döntésével kapcsolatban a várost vezető párszövetség egyike, a Demokratikus Koalíció helyi politikusai sarkos véleményt fogalmaztak meg, leszögezve: „elvártuk volna, hogy döntése előtt konzultáljon erről az őt támogató pártokkal”.

A Fidesz-kormányt bírálva hangsúlyozzák: nem értenek egyet az egyetemek, így a Miskolci Egyetem privatizálásával sem. Erre tekintettel is felszólítják Veres Pált, hogy „kuratóriumi tevékenysége legyen átlátható, folyamatosan tájékoztassa a miskolci közgyűlést, a miskolciakat, és bízunk abban, hogy a pozícióért kapott tiszteletdíját jótékony célokra ajánlja föl.”