Több ezer munkahelyet szüntethet meg a Volkswagen

német Handelsblatt szerint akár ötezer embert is elküldhet az autógyártó, a Reuters pedig céges forrásokra hivatkozva négyezer munkahely megszüntetéséről írt a Volkswagen németországi üzemeiben. A VW közleménye szerint a társaság vezetése arról állapodott meg a munkavállalókat képviselő üzemi tanáccsal, hogy az 1964-ben születetteknek lehetővé teszik a teljes munkaidőről időskori részmunkaidőre váltást, az 1956 és 1960 között születettek pedig idő előtt nyugdíjba vonulhatnak.

A cég arra számít, hogy utóbbit durván 900-an használják majd ki, előbbi lehetőségre pedig néhány ezren csaphatnak majd le. A Volkswagen arról nem beszélt, hogy ez mekkora költségekkel járhat majd, és ez természetesen nagyban függ attól, hogy hányan fogadják majd el az ajánlatot, de egy forrás szerint nagyjából 500 millió euróval számolhat majd a cégcsoport.

 

A megállapodás a felügyelőbizottságban tavaly decemberben elhatározott költségcsökkentő programot szolgálja. Az előirányzat szerint az állandó költségeket öt százalékkal, a beszerzési költségeket hét százalékkal kell csökkenteni 2023-ig. A programhoz tartozik a többi között az a határozat is, hogy legalább 2021 végéig nem vesznek fel új munkatársakat, kivéve az informatika, a digitalizáció és az elektromos autók meghajtásához használt akkumulátorok fejlesztésének területét.

A Németországban 120 ezer, világszerte pedig több mint 670 ezer embert foglalkoztató VW-hez a névadó Volkswagen mellett az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, a Seat és a Skoda autómárka tartozik, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja. A 2020-as üzleti év eredményeit március 16-án ismertetik.

telex.hu