Mindenből elvesznek  egy „kicsit”

A vártnál lényegesen később, március 8-án késő délután vált nyilvánossá Miskolc Megyei Jogú Város költségvetése, amelyet – a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet rendelkezései szerint – a város polgármestere egy személyben jegyez.

A büdzsé legfontosabb sarokszáma a kiadási főösszeg, amely a költségvetési rendelet szerint ebben az évben 38 milliárd forint. Ugyanez az érték 2018-ban 32,2 milliárd, tavaly pedig 33,8 milliárd forint volt, azaz lényegesen több forrás áll rendelkezésére a jelenlegi városvezetésnek, mint az elmúlt esztendőkben.

Szopkó Tibor, a Velünk a Város frakciójának tagja, a közgyűlés köznevelési, kulturális, turisztikai, ifjúsági és sportbizottságának elnöke elmondta: „A tavalyi miskolci költségvetés a felelősség költségvetése volt. Amikor a tavalyi költségvetést készítettük elő, akkor azzal kalkuláltunk, hogy az év végén plusz 1 milliárd forint marad a kasszában, de ezt az elképzelést a koronavírus-járvány felülírta. A milliárdos megtakarítás helyett súlyos mínuszokkal zártuk az elmúlt évet. A megtakarítás viszont arra volt jó, hogy nem ment csődbe a város. ”

Mindenből elvettek egy „kicsit”

A bizottsági elnök szerint az idei év miskolci önkormányzati gazdálkodása még nehezebb lesz. „A közszolgáltatások működnek, a buszok, villamosok járnak, van ivóvíz és fűtés, de így is egyetlen célunk az életben maradás, a gazdasági mélyrepülés túlélése”, fogalmazott a képviselő.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az idei költségvetésben mely területek sínylik meg igazán a takarékossági intézkedéseket. Szopkó Tibor elmondta:

„Minden terület meg fogja érezni a helyzetet. Nem tudnék kiemelni egy olyan területet sem, amely a többihez képest nagyobb kárt szenvedne el. Talán a sport és a kultúra látszik nagyobb mértékben elszenvedőnek, de várjuk a kormány kompenzációját az iparűzési adó elvonása miatt, és tartalmaz egy olyan tartalékot a költségvetés, amelyből a kiesések valahogy pótolhatók.”

boon.hu