Abuzálták-e edzői a sportolónőt a nyíregyházi atlétikai klubban?

Felkavaró cikk jelent meg még tavaly az egyik híroldalon egy vidéki atlétikai klubban történt zaklatási ügyről. Az egyik érintett, Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke lapunknak beszélt először a történtekről.

Egy sok szempontból fontos és figyelemfelhívó cikk jelent meg a 444.hu-n tavaly szeptemberben arról, hogy Zarnóczay Klárát 14 éves korától szexuálisan zaklatta az edzője egy vidéki atlétikai klubban az 1970-es években. Arra is rávette, hogy fogamzásgátlót szedjen, ez pedig aztán tönkretette az egészségét.

„Elmentünk Ungvárra versenyre, vagy edzőtáborba, pontosan nem emlékszem, de ott nyúlt hozzám először. Ketten beszélgettünk, amikor megfogta a mellemet. Én teljesen ledöbbentem, de ő meg azt mondta, hogy azért tette, mert én úgy nézek rá” – mesélte az internetes portálnak. Zarnóczay Klárát az edző teljesen a bűvkörébe vonta, mindentől tiltani kezdte, nem engedte, hogy fiúkkal találkozzon, amit arra fogott, hogy készülni kell az olimpiára.

A viszony Zarnóczay 14 éves korától egészen 20 éves koráig tartott, az edző vette el a szüzességét is, majd megromlott a kapcsolatuk, a férfi az eredményei ellenére rendszeresen kritizálta a teljesítményét, és 1980-ban a távolugrásról is lebeszélte. Ezután került egy másik edzőhöz.

Abuzálta, de másképp

„Ekkor környékezte meg egy másik csapat 30-as éveiben járó edzője, hogy menjen át hozzájuk, de később ő is másképp közeledett az akkor már 20 éves lányhoz. A férfi rendszeresen mondogatta Klárának, hogy milyen csinos, és hogy nagy futót csinál belőle. A szavak egy idő után hatottak és összejöttek, de Klára állítása szerint ez más jellegű kapcsolat volt, mint az előző edzőjével. Klárának őt is magáznia kellett, még a személyes találkozók alatt is” – olvasni a 444.hu-n.

A cikkben Zarnóczay Klára elmondta, a végső csapást ez a második edző jelentette a sportkarrierje szempontjából, hozzátéve, „másképp abuzálta”. Majd egy, az edzésekre mérleggel járó trénerről beszélt, akinél a fiúk súlya mindig rendben volt, ellentétben a lányokéval, akik csak kockasajtot ehettek és még vizet sem ihattak, emellett pedig olyan fogyókúrás gyógyszereket kapott, hogy a hormonháztartása összezavarodott, és egy évig nem menstruált.

 

Zarnóczay Klára

Zarnóczay szerint a fogyasztó kapszulák mellé valami mást is kaphatott, mert hirtelen és szakmailag nehezen magyarázhatóan meredeken javult a teljesítménye. Ezeket azonban az akkor 20 éves lány egy idő után nem akarta bevenni, ezért kemény választás elé állította edzője, mondván „innen el is lehet menni”.

Elmondása szerint a tréner a csapat előtt többször nyilvánosan is megalázta a lányt, majd mikor egy térdműtétet követően nem tudott edzeni és felszedett néhány kilót, kitette őt a csapatból. Ezután váltott tájfutásra, végül ebben a sportágban többszörös világ- és Európa-bajnok lett.

Torzó történet

A honi abúzustörténet újabb felvonásáról hírt adó cikk – minden bizonnyal a főszereplő szándékaival megegyezően – torzó maradt. Két fontos körülmény ugyanis nem derült ki a cikkből: hogy mindez hol történt, és ki volt az a két edző, akikről Zarnóczay beszélt.

Kis utánajárással kiderítettük,

a történet a Nyírség fővárosába vezet bennünket, egészen pontosan a Nyíregyházi Vasutas Sport Club atlétikai szakosztályába.

Korabeli újságokból, sporttudósításokból, cikkekből és a klubról szóló kiadványokból pedig némi nyomozás után könnyen beazonosítható, hogy ki lehet az a két szóban forgó edző, akikről 40-45 évig magában tartva a titkot, Zarnóczay Klára még tavaly ősszel beszélt.

A cikk atlétikai körökben is visszhangot keltett, és nem csak Nyíregyházán. Egyesek kétkedve, mások megerősítően fogadták az abban foglaltakat, a két trénert pedig nagy biztonsággal azonosították.

Az első, aki 1974-től 1980-ig volt az edzője, s először zaklatta Zarnóczay Klárát már nem él, és nem is volt soha közszereplő. Nevének nyilvánosságra hozatalát ezért, illetve kegyeleti okokból mellőzük.

A másik férfi viszont közszereplő, és megkeresésünkre, szigorúan meghatározott feltételek mellett vállalta, hogy elmondja a véleményét a történtekről. Mindehhez előzetesen hozzátette, megdöbbentette az írás, egyben egy kis időt kért, míg válaszolni tud az abban foglaltakra úgy, hogy „Klárát ne sértse meg”.https://magyarnarancs.hu/sport/abuzaltak-e-edzoi-a-sportolonot-a-nyiregyhazi-atletikai-klubban-235977?fbclid=IwAR0cA9BnhbJq1GhU9ebEaCaFy-tprCdIDIQ4xACmQPAbfcs94FEzgxt5W3A