Megfáradt? Meghívja a tavaly elmaradt POSZT beválogatott előadásait a miskolci színház
A koronavírus járvány miatt 2020-ban nem rendezték meg a XX., jubileumi POSZT-ot, ezért a beválogatott tizennégy előadás sem mutatkozhatott be az eseményen. A Miskolci Nemzeti Színház most ezen változtatna.

A Miskolci Nemzeti Színház művészeti tanácsa nyílt levélben fordult a jubileumi POSZT-ra beválogatott előadások alkotóihoz, lehetőséget kínálva a versenyprogram tizennégy előadása számára, hogy a nyár folyamán a Miskolci Nemzeti Színházban mutatkozhassanak be a közönség előtt, a színház jubileumi rendezvénysorozatának nyitóprogramjaként.

„Megviselt bennünket a kiszolgáltatottság, a félelem, a szorongás a széttartás, és jót tenne nekünk, ha beszélnénk egymással, ha ülnénk a művészbejáró előtt kialakított padokon, vagy napközben egy lillafüredi sziklafalon, akár egy békésebb jövőbe révedő Caspar David Friedrich. Hogy erre már nincs esély, remény? De van. Hiszen változtatni mindig lehet.

Ha tud ez közös ügy lenni, kérünk benneteket teremtsük meg együtt e találkozás szellemi, anyagi és technikai feltételeit”

– írják a felhívásban, amelyből az is kiderül, hogy a nyár folyamán ez az esemény lenne a nyitánya a mai Magyarország első kőszínházaként 1823-ban megnyíló Miskolci Nemzeti Színház 200 éves fennállásának alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak.

„Az infrastruktúra adott, a színház játszóhelyei alkalmasak valamennyi előadás befogadására és – amellett, hogy ez lehetőséget nyújtana a folytatásról való közös gondolkodásra – talán jót tenne szakmánk egészének is, ha végre az interneten kívül is találkozhatnánk.

Lehet, hogy élőben minden könnyebb, barátságosabb és konstruktívabb lehetne.”

A jubileumi XX. POSZT a járványhelyzet miatt elmaradt, a fesztivál jövője pedig, ahogy arról lapunk is beszámolt, jelenleg kérdéses.

Vándorfesztivál lehet a POSZT-ból?

KAPCSOLÓDÓ

Vándorfesztivál lehet a POSZT-ból?

Március 3-án robbant a hír, miszerint kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A döntést azzal indokolta a Magyar Teátrumi Társaság, hogy a fesztivál elfáradt, illetve a város számára sem volt annyira fontos – ez utóbbit Pécs polgármestere, Péterffy Attila azonnal cáfolta. Most úgy tűnik, hogy az MTT mégis megrendezné a szemlét valamilyen formában.