Az országos tiszti főgyógyszerész, El Koulali Zakariás tájékoztatása szerint

KIDOLGOZTÁK A FAVIPIRAVIR HATÓANYAGOT TARTALMAZÓ GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYEK ALKALMAZÁSÁVAL KAPCSOLATOS SZAKMAI PROTOKOLLT, AMELYET MOST MÁR NEMCSAK KÓRHÁZAKBAN LEHET ALKALMAZNI, DE A KORONAVÍRUSOS BETEGEK MEGHATÁROZOTT KÖRE OTTHON IS IGÉNYBE VEHETI A FAVIPIRAVIRTERÁPIÁT.

A terápia otthoni alkalmazásával az egyik cél, hogy minél kevesebb koronavírusos beteg kerüljön kórházba.

A levélben felhívják a gyógyszerészek figyelmét, hogy a gyógyszer kiadása vényköteles, amelyhez tájékoztatót, illetve belegyező nyilatkozatot is alá kell írniuk a gyógyszert kiváltó személynek a gyógyszertárban. Emellett a gyógyszerészeknek szóbeli tájékoztatást is kell nyújtani arról, hogy a favipiravir magzati károsodást okoz, alkalmazása várandós nők körében nem javasolt, illetve a fogamzóképes nők és férfiak is csak megfelelő fogamzásgátlás mellett használhatják. 

Arról már tavaly tavasszal a kormányzati oldal is tájékoztatást adott, hogy összesen négy ország, köztük Magyarország kapott vásárlási lehetőséget a favipiravir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer vásárlására, amely a kínai és japán adatok alapján jelentősen csökkenti a koronavírus-betegség időtartamát, javítja a vírus által megtámadott tüdő állapotát.