Milyen a jó bicska?

Egy jó zsebkésre mindenkinek szüksége lehet. Akár a mindennapokban, akár azért, mert a hobbija miatt sok időt tölt a természetben, ahol gyakran kerül elő valamilyen vágóeszköz. Ilyen hobbi lehet a túrázás, kempingezés, horgászat stb. Na de milyen egy jó bicska? Milyet válassz, ha azt szeretnéd, hogy a lehető legtöbb helyzetben és legtovább kiszolgáljon?

Már előre leszögezzük: nincsenek olyan bicskák, amik mindenre jók. Tudjuk, mindenki ilyet szeretne, de ez illúzió. Van az a mondás, hogy ami mindenre jó, valójában semmire sem az. Ez a zsebkések esetében is így van, ezért arra kell törekedned, hogy leszűkítsd a kört az olyan bicskákra, melyek az általad gyakran végzett tevékenységekhez megfelelőek.

Ezeket vedd figyelembe, amikor bicskát választasz:

  • Minőség. Mint mindent, nyilván a bicskavásárlást is igyekszik az ember a lehetőségekhez képest olcsón megúszni. A filléres bicskák azonban nem sok mindenre jók, de az biztos, hogy sokáig nem fogod tudni használni őket. Ha tartós darabot szeretnél, válassz olyat, ami minőségi. Ez egyébként minden késre igaz, a konyhakések közül is érdemes a márkás, például Morakniv kést választani a silány, olcsó változatok helyett.
  • Méret. Ez persze attól is függ, mire használod, de nem kizárólag attól. Nem árt, ha van valamiféle elképzelésed azzal kapcsolatban, hogy mekkora méretű kést tudsz kényelmesen használni. Ne vegyél se túl kicsit, se túl nagyot, mert nem fogod szeretni.
  • Markolat. A kényelmes markolat elengedhetetlen, különösen akkor, ha sokat használod a kést, például faragásra. Ha eddig is használtál késeket, már bizonyára van valami fogalmad arról, hogy melyek kényelmesek számodra. Maradj a jól bevált típusok mellett!
  • Minőségi penge. A kés lelke a penge, ezt mindannyian tudjuk. Ha az 1-es pontban említett minőségre odafigyelsz, elméletileg nem igazán fordulhat elő, hogy rossz pengéjű kést veszel. Figyelj azonban a penge szélességére, vastagságára is – ezen is múlik, hogy fogod-e tudni arra használni, amire szeretnéd.
  • Funkciók. Tipikusan a laikusok hibája, hogy megvesznek olyan bicskákat, amiknek ugyan rengeteg funkciójuk van, de ezeknek a töredékét sem tudják kihasználni. Jobban jársz, ha átgondolod, mire van szükséged, és csak azt a pár eszközt keresed egy bicskán, így sokkal inkább azt érzed majd, hogy a neked való darabot választottad. A multifunkciós késekkel sincs természetesen baj, vannak, akiknek tényleg szükségük van ennyi funkcióra – ha közéjük tartozol, akkor válassz nyugodtan ezek közül!

Minél jobban igazodik egy bicska az igényeidhez, annál jobban fogod szeretni – ne kapkodd el a választást!

A fotó forrása:
kwanchai.c / Shutterstock.com