Újra a miskolciaké az Avas szálló – 155 millió forintért került városi tulajdonba. A múlt köde 2015
Véget ért 18 év után a miskolci belváros egyik legmeghatározóbb épületének kálváriája. Az önkormányzat 2015. április 15-én felszámolói liciteljáráson 155 millió Ft-ért visszavásárolta az emblematikus szállót.

bejelentes_avasszallo_150415_ja_14.jpg

fotó: Juhász Ákos

– Tegnap írtam alá az Avas szálló megvásárlásáról szóló szerződést – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Kriza Ákos polgármester. – Ezzel 18 év után újra Miskolc tulajdonába került a szálló. Mindannyian tudjuk, hogy ez az emblematikus épület hány éve pusztul a város szívében. Nos, most megteremtettük a lehetőségét annak, hogy az önkormányzat saját kezébe vegye a fejlesztést.

A tervek kapcsán annyit már megtudhattunk, hogy elkészült egy tanulmány, ami szerint szállodaként üzemeltetnék a jövőben az Avas szállót.

– Azt hiszem, ez minden miskolci számára igazán örömteli bejelentés – emelte ki végül a városvezető.

A Fidesz-KDNP vezetésű önkormányzat az elmúlt években folyamatosan nyomon követte az épület sorsát, és kereste a lehetőséget a visszavásárlásra.

Az Avas szálló kálváriája egyébként 1997-ben kezdődött, amikor 135 millióért a Multicasa Consulting megvásárolta, vállalva, hogy két éven belül felújítja. A határidőt többször módosították. Bontási és építési munkákat is végeztek – tönkretéve az ingatlant -, végül a beruházó 2010-ben levonult, és azóta úgy áll az épület, ahogy a munkákat éppen félbehagyták. Az ingatlan állaga azóta egyre romlott, már a járókelőkre is veszélyt jelentett a homlokzata. Az önkormányzat annyit tehetett, hogy 2013 októberében a miskolci ingatlankezelőtől megrendelte az életveszélyes állapotot megszüntető munkákat.

avas_szallo_150415_vcs_4.jpg

Fotó: Végh Csaba

Az Avas szállót az eladáskor társasházként jegyezték be, a földszinti Kossuth MOZI albetéte végig az önkormányzat tulajdonában maradt. Ez volt az oka, hogy a város vállalhatta az életveszélyes állapot megszüntetését és elvégezhette a hatóságilag előírt munkákat. Ezek költéségét később azonban behajtotta.

Amikor a Multicasa Consulting felszámolás alá került, és értékesítésre hirdették meg, a város a megfelelő vételár kivárásának stratégiáját választotta. Eközben nagyon komoly munka zajlott a háttérben, az épületre vonatkozó minden fellelhető dokumentum évtizedekkel korábbra nyúló felkutatása és elemzése megtörtént.

 A 18 évvel ezelőtti társasházi alapító okiratban szerepel, hogy az albetéteseknek elővásárlási joga van, és ez kulcsot adott az ingatlan visszaszerzéséhez. A kérdés már csak az volt, milyen áron?

A közgyűlés február 6-án felhatalmazást adott a polgármesternek, hogy az épület becsértéke alatti összegben tárgyalhat az Avas szálló megvásárlásáról.

Mivel a felszámoló a szállót többször is meghirdette eladásra, lehetővé vált, hogy a licitálók a becsérték 50%-áért megvegyék az Avas szállót. Kedden az önkormányzat egyedüli ajánlattevő volt, 155 millió Ft-ért sikerült megszerezni a tulajdonjogot.

Így néz ki most az Avas szálló; video: Parai Roland

A város eltökélt volt: mindenképpen meg akarta vásárolni az ingatlant. A vételárat illetően volt ugyan kockázat, hiszen a korábbi eljárásokon más licitáló is jelentkezett. A város éppen ezért nem tette közzé szándékát, mert azzal spekulációra adhatott volna okot.

Az Avas szálló megvásárlásával lehetővé vált, hogy a belváros egyik legmeghatározóbb, emblematikus épülete újra régi fényében tündökölhessen.

– Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a városvezetési politikánk középpontjában a munkahelyteremtés és a közrend, közbiztonság javítása mellett kiemelt helyen szerepel Miskolc vonzerejének és ismertségének növelése is – ezt már a Fidesz miskolci képviselőcsoportjának vezetője mondta a szerdai tájékoztatón.

Soós Attila kiemelte azt is: a Fidesz-KDNP-s városvezetés elmúlt években tett erőfeszítéseinek eredményei már látszanak. A turizmus az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata a miskolci gazdaságnak, több mint százezerrel nőtt a vendégéjszakák száma, az idegenforgalmi adó a 2013-as 97,8 millióról 150 millióra nőtt tavaly. 2015. első negyedévéről pedig elmondható, hogy Miskolc és Miskolctapolca – köszönhetően a fejlesztéseknek – az országos élmezőnybe, az első 10 város közé került. Olyan népszerű és rangos fürdővárosokat sikerült legyőzni az első három hónapban, mint Zalakaros vagy Hajdúszoboszló.

– Az eredmények azt igazolják, és a turisztikai szakemberek egybehangzó véleménye is az, hogy az Avas szállónak is meglesz a szerepe a miskolci idegenforgalomban. Turisztikai szerepét nem veszíti el, és hogy milyen egyéb életképes hasznosítási lehetősége lehet még, arról most kezdődnek a tárgyalások.