Elkészültek a Miskolcot Egerrel összekötő kerékpárút tervei. Miskolc, Kisgyőr, Harsány, Borsodgeszt, Sály, Tibold­daróc, Tard, Bogács, Szomolya, Eger
Elkészültek a Miskolcot Egerrel összekötő kerékpárút tervei, melyeket pénteken mutattak be a szakemberek.

 

Annak idején Miskolc, Harsány és Kisgyőr önkormányzata között kezdődött el az egyeztetés. Később csatlakozott Eger önkormányzata is, valamint Tállai András államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, akinek közreműködésével kitaláltak egy olyan turisztikai attrakciót, amely az országban egyedülálló. Olyan kerékpárutat álmodtak meg, amely összeköti Miskolcot és Egert, felfűzve erre a Bükkalja településeit – mondta az alelnök. Nincs tudomásuk arról, hogy lenne az országban hasonló kerékpár­út, olyan, amely két megyeszékhelyet köt össze. A tervezett út – amely 43,4 kilométer – a következő vonalon haladna: Miskolc, Kisgyőr, Harsány, Borsodgeszt, Sály, Tibold­daróc, Tard, Bogács, Szomolya, Eger. A gesztori szerepet a kezdetekkor Harsány önkormányzata látta el, még Szabó Gergely polgármestersége idején. Emiatt a feladat nála maradt, tehát még most is ő koordinálja a projektet.

Az alapelképzelés az volt, hogy olyan tájakon haladjon keresztül a kerékpárút, ahol élvezet családi vagy baráti társaságban kerékpározni, minél kisebb balesetveszéllyel – hangsúlyozta az alelnök. Ezért olyan területeket kerestek, amelyek erdőkön, régi mezőgazdasági utakon, szántóföldek mellett, szőlők és tavak mentén mennek keresztül.

Fotó: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat

„Ha lezárulnak a folyamatok, akár ősszel el is indulhatnak a kivitelezési munkák. Akkor 2022-ben el is készülhet a kuriózumnak számító kerékpárút. A pályázat egy kiemelt projekt, hiszen az a forrás, amelyet a három önkormányzat által alkotott konzorcium megnyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, az kevés ahhoz, hogy megépüljön. Ezért a kormány is az ügy mellé állt, és a szükséges összeggel kiegészíti a támogatást. Minden résztvevő elkötelezett az ügy iránt, hiszen ez nagy segítség a településeknek, hogy növeljék a turisztikai palettát.”

boon.hu