Az 55 év felettiek pörgetik tovább az e-kereskedelmet

A koronavírus-járvány jelentősen átrajzolta a magyar lakosság vásárlási szokásait; többek között ez derül ki a GKI Digital piackutató által közzétett adatokból, valamint ezt a tendenciát támasztják alá a 2020-as esztendőre vonatkozó kereskedelmi adatok is.

A hazai online kereskedelem gyors növekedése ellenére az 55 felettiek szerepe továbbra is alulreprezentált; a GKI Digital kutatása alapján az 55-64 évesek az aktív online vásárló lakosság 14,13%-át teszik ki, míg a 65-74 évesek aránya csak 10,02%. Noha ez első ránézésre nem tűnik különösebben alacsonynak, a lakosság összetételét figyelembe véve látható, hogy az 55 feletti korcsoport vásárlói potenciálja csak kisebb részben jelent meg az online térben.

Persze el kell mondani, hogy az említett korcsoport alulreprezentált jelenléte nem magyarországi specifikum; gyakorlatilag ugyanebben a cipőben jár az egész kontinens, illetve Észak-Amerika is. Ugyanakkor láthatók a pozitív tendenciák is; egyre többen jönnek rá, hogy online vásárolni nem olyan nehéz, mint az első hallomásra tűnik.

A legfejlettebb e-kereskedelmi kultúrával rendelkező országokban gyorsan felismerték a koronavírus-járvány által okozott „stay home” mozgalom és az online élelmiszervásárlás szoros kapcsolatát. A FMCG szereplők jelentős erőforrásokat áldoztak arra, hogy az idősebb korosztálynak megtanítsák a rendelés folyamatát, illetve információs kampányokkal tájékoztassák őket a fizetési, átvételi és reklamációs lehetőségekről.

Egy megkérdezett marketingszakértő szerint tévedés az a feltételezés, miszerint az 55 feletti korosztály jellemzően élelmiszereket vásárol az online térben, az egyéb termékcsoportoktól viszont elzárkózik. Jó bizonyíték erre az Extreme Digital által közölt adat, ami egybeesik a GKI Digital jelentésével. Az Extreme Digital  a hazai piac egyik legnagyobb szereplője jellemzően műszaki termékkínálattal, élelmiszereket egyáltalán nem forgalmaznak.

Természetesen minden online kereskedőt foglalkoztat a kérdés, merre tart a hazai piac, illetve mire számíthatnak a pandémia lecsengése után. Jelenleg a szakma egyetért abban, hogy a járványhelyzet megjelenése óta az e-kereskedelem nagy változáson ment keresztül, így gyakorlatilag kizárható annak a valószínűsége, hogy a veszélyhelyzet elmúltával visszalépünk korábbi tendenciákhoz.

Ma már nem kérdés, hogy az online térben a vásárlási szokások akár pillanatok alatt drasztikusan megváltozhatnak. Az online kereskedelem törvényszerűen és visszafordíthatatlanul megváltozott, így a szereplők feladata elsősorban az alkalmazkodás. A piacvezető szereplők és az új belépők egészen biztosan kiemelt figyelmet fordítanak majd az 55 feletti korcsoportra, ami új távlatokat nyithat a hazai e-kereskedelem számára.