Edekes adalék, hogy a MOKAN-parancsnok, Sztaskó János egy régi családi viszályt torolt meg azzal, hogy a Siegel família férfi tagjait is elvitette. Azon nem érdemes moralizálni, hogy a magyar közigazgatás és a kijelölt rendfenntartók mit műveltek saját honfitársaikkal, hiszen hat hónappal korábban ugyanezt megtették, amikor törvényi kötelezés alapján működtek közre a miskolci zsidók deportálásában.

A málenkij robot kapcsán már 1945 januárjában elkezdték keresni a felelősöket. Hogyan kell ezt értelmezni?

Óriási felháborodás lett abból, hogy az ipari központokból, Diósgyőrből és Ózdról hurcolják el az értékes munkásokat. A kényszermunkára hurcolás aláásta a kommunista párt tekintélyét, mivel abban a tagjai is részt vettek. Így lett Fekete Gyula diósgyőri jegyző lényegében egy személyben felelős a deportálásokért, annak ellenére, hogy bár asszisztált a listák összeírásánál, de valójában nem ő volt az, aki azokat ténylegesen összeállította és nem ő volt az, aki döntött arról, hogy ki szerepeljen azokon.

Mi lett a sorsa a diósgyőri jegyzőnek?

1945 tavaszán letartóztatták, és bár népbíróság elé kívánták állítani, végül bizonyíték hiányában erre nem került sor. A kommunisták azonban továbbra sem veszítették szem elől, az időközben Ónodra települt volt főjegyzőt 1952-ben a hortobágyi Borsós-tanyára telepítették ki.

És a MOKAN tagjainak?

Sokan közülük karriert futottak be a Magyar Kommunista Pártban, majd utódjában.

Mi történt az elhurcoltakkal?

Amíg haza nem jöttek, a családjuk nem tudott róluk semmit. Még az elhurcolásuk körülményeiről is nagy volt a bizonytalanság, mert volt, akit éjszaka vittek el. A hazatérők fizikai és mentális állapota tragikus volt: gyakoriak voltak a súlyos gerincsérülések, a csonkolások, általános volt a legyengültség, fertőzések.

Hallgatásra kényszerítették a visszatérteket?

Tudunk ilyenről, de a családi emlékezet megőrizte ezeket a történéseket. Vannak persze kérvények, amikben szó esik a Szovjetunióban végzett kényszermunkáról, de jóvátételről nem igazán tudni. A bürokrácia ezt a témát a hadigondozás területére tette át.

A teljes interjú ide kattintva érhető el.