Skip to content

NBZM. A debreceni traumatológia orvosai nem hajlandóak aláírni az új szerződésüket

Március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás, ha nem ülnek le tárgyalni a szerződéstervezetekről – írták a Debreceni Egyetem klinikájának orvosai.

Nem hajlandók aláírni új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói – derül ki abból a hvg.hu birtokába került levélből, amelyben az orvosok azt írták a Klinikai Központ vezetőinek, hogy azonnali egyeztetésre van szükség, különben „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

© hvg.hu

A levélben – amelyet a hvg.hu mellett a Telex is megkapott – két problémát említenek. Egyrészt a szerződés tervezete nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatást. Rögzíti viszont az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, amelyről azt írták: „ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”.

Az orvosoknak március 1-jétől közalkalmazotti státuszból az egészségügyi szolgálati jogviszonyba kell átlépniük, ehhez új szerződést kell aláírniuk. Ez magasabb alapfizetést jelent számukra, de az még bizonytalan, hogy mi lesz a most meglévő pótlékok és más bérkiegészítések sorsa – a traumatológusok például 2019 óta fix díjként kapnak pluszpénzt az alapfizetés mellé. Az önként vállalt többletmunka pedig sok kritika szerint csak a nevében önkéntes, valójában így lehet csak biztosítani, hogy az ügyeleti ellátás megmaradjon az orvoshiány ellenére is.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.


2 Comments

 1. Névtelen
  2021.02.23. - 13:49

  Miért írnák alá ?

  A világon BÁRHOL MÁSHOL sokkal kedvezőbb feltételekkel tudnak dolgozni.

  Köszönet nekik és minden kollégájuknak, hogy eddig is kitartottak a magyar egészségügyben !

 2. El Chapo
  2021.02.24. - 09:50

  Nem az új munkaszerződést, hanem a hvg.hu birtokába került levelet nem írta alá senki!!!!!!!!!!

  A baleset sebészeten a hét számjegyű kerest csak borravaló, az igazi zsozsó a napi több százezer Ft. hállapénz, amitől el kell búcsúzniuk, és amit TE kedves olvasó fizettél eddig.

  1
  1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.